Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: R.P. ]

15. 04. 2019. 18:38 >> 18:38

ZEMLJE ZAPADNOG BALKANA

Pozdravili pomoć Evropske komisije u osnivanju REKOM-a

Učesnici sastanka ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana, pozdravili su pomoć Evropske komisije u osnivanju REKOM-a, Regionalne komisije za utvrdjivanje činjenica o žrtvama ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije 1990-ih, saopštila je koalicija za REKOM.

Na sastanku održanom u Varšavi 11. i 12. aprila, u okviru Berlinskog procesa, učesnici, među kojima su bili i predstavnici EU, iskazali su nedvosmislenu opredijeljenost ka pomirenju u regionu i pozdravili pomoć Evropske komisije u osnivanju REKOM-a.

Učesnici sastanka su se saglasili da region mora da potvrdi svoju opredijeljenost prema izgradnji zajedničke istorije, otporne na revizionizam, zbog čega su izrazili podršku Inicijativi za osnivanje REKOM-a kao mogućem načinu suočavanja sa prošlošću u kome učestvuju vlade zemalja, ali i organizacije civilnog društva i udruženja žrtava, navodi se u saopštenju

Za vrijeme sastanka, generalni direktor Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson, ukazao je da je tokom proteklih deset godina bilo dosta razgovora o nalaženju mehanizma za suočavanje sa prošlošću, koji bi omogućio saradnju vlada i civilnog društva uz podršku udruženja žrtava, navodeći Inicijativu za osnivanje REKOM kao dobar primjer.

"Mi smo spremni da podržimo takve inicijative - inicijative koje su došle iz regiona i koje su dobre za region. Zato smo zamolili bivšeg generalnog direktora EK Pjera Mirela da pomogne u pronalaženju najboljeg načina da se ovakva inicijativa i ostvari", rekao je Danijelson.

Danijelson je zaključio i da je agenda Evropske unije "agenda koja promoviše mir i izgradnju zajedničke budućnosti", primijetivši da dobrosusjedski odnosi ne mogu biti nametnuti spolja, jer zahtijevaju političku opredijeljenost svih lidera zemalja u regionu.

Učesnici sastanka su potvrdili nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, podsjetivši na značaj Strategije Evropske komisije iz februara 2018. godine, u kojoj je ukazano na "podršku pomirenju i dobrosusjedskim odnosima", a u cilju pronalaženja inkluzivnih rješenja za bilateralna pitanja na Zapadnom Balkanu.

Na sastanku u Varšavi, na kome se razgovaralo o regionalnoj saradnji i napretku u razumijevanju i rješavanju bilateralnih pitanja, učestvovali su pored ministara spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana i predstavnici Evropske komisije kao i Evropske službe za spoljne poslove.

Sastanak u Varšavi održan je kao priprema za Samit Berlinskog procesa koji će biti održan u Poljskoj u julu. Berlinski proces je platforma koju je pokrenula Njemačka, a koja ima za cilj unaprijeđenje saradnje između Evropske unije i Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.

REKOM je Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније