Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

18. 04. 2019. 13:37 >> 13:36
1

BIH NAJAVILA

Protestna nota Hrvatskoj zbog špijunske afere

Predsjedništvo BiH zadužilo je Ministarstvo spoljnih poslova da uputi protestnu notu Zagrebu zbog postupaka hrvatskih obavještajaca prema državljanima BiH.

To je saopšteno poslije sinoćnje sjednice u Sarajevu na kojoj se državni vrh BiH izjasnio o navodnoj špijunskoj aferi koju su mediji i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić povezivali s hrvatskom obavještajnom službom.

"Predsjedništvo BiH je zadužilo Ministarstvo spoljnih poslova BiH da uputi protestnu notu Hrvatskoj zbog aktivnosti i postupaka Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske prema državljanima Bosne i Hercegovine prilikom njihovog boravka ili tranzita kroz Hrvatsku", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se još dodaje da je član Predsjedništva BiH Željko Komšić ranije pozvao pravosudne i bezbjednosne agencije da zaštite državljane BiH koji se nalaze na udaru objaveštajnih službi drugih država.

"Afera selefije", kako je prozvana u bosanskohercegovačkim medijima, podstaknuta je tvrdnjama da su agenti SOA pokušavali da regrutuju državljane BiH povezane s radikalnim islamističkim strukturama da podmeću oružje u islamske bogomolje i tako dokažu da su tačne tvrdnje predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da je BiH uporište hiljada potencijalnih terorista.

Šef SOA Danijel Markić je te optužbe odbacio, ali je potvrdio da su hrvatski obavještajci obavljali informativne razgovore s nekim državljanima BiH zbog njihovih veza s radikalnim islamističkim strukturama.

"Naravno da je SOA razgovarala s tim osobama, i dalje hoće da razgovarati, jer moramo radi vlastite i sigurnosti naših susjeda, te sigurnosti EU i NATO", rekao je Markić u martu, nakon izbijanja afere.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније