Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavila: M.M ]

30. 04. 2019. 21:16   >>  21:22 2

PLENKOVIĆ O KOSOVU

"Dvije strane prilično udaljene"

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da su ključne poruke samita o Zapadnom Balkanu u Berlinu "da" evropskoj perspektivi i "da" pokušaju deblokiranja zastoja u pregovorima Srbije i Kosova, dodajući da će napori njemačke, francuske i šire evropske diplomatije vjerovatno zahtjevati još razgovora kako bi se situacija deblokirala.

Kako prenosi Hina, Plenković je ocijenio da do dogovora Srbije i Kosova nije došlo jer je bilo očito da su dvije strane poprilično udaljene u svojim stavovima.

"Bilo je nekoliko ideja, međutim u ovom trenutku se nijesu približili stavovi po pitanju ukidanja kosovskih carina, a niti da Beograd načini neki korak koji bi u ovoj fazi vodio prema priznanju (Kosova)", rekao je Plenković.

Plenković je rekao da je u Berlinu govorio i o ambicijama Hrvatske za sljedeću godinu kada će u prvih šest mjeseci predsjedavati Evopskim savjetom.

"Mi ćemo pokušati da kombinujemo političke teme koje su otvorene između država na jugoistoku Evrope kao i institucionalni dio približavanja EU", rekao je.

Slovenački premijer Marjan Šarec, kako je danas saopšteno iz njegovog kabineta, u Berlinu je istakao podršku Slovenije "evroatlantskoj perspektivi regiona i potrebu daljeg angažmana EU u podsticanju dobrosusjedskih odnosa, rješavanja otvorenih pitanja i pomirenja u regionu".

Ističući važnost jačanja regionalne saradnje, Šarec je kao uzor za buduće korake u tom smislu i potrebne "kompromise" naveo Prespanski sporazum Grčke i Sjeverne Makedonije, koji je doveo do proboja u odnosima i otvaranju evroatlantske perspektive Sjeverne Makedonije.

Kako navodi ljubljansko "Delo", Šarec je u Berlinu podržao nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali je pri tome i upozorio da "svaki dogovor mora biti u skladu s međunarodnim pravom, dobro koordiniran i cjelovit" i da "ne smije dopuštati otvorene ili različite interpretacije", već da mora biti takav da se može u cjelini implementirati.

Osim toga, naglasio je, treba paziti da bilo kakvo rješenje za Beograd i Prištinu ne izazove negativne posljedice u regionu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније