Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Index.hr, objavila B.B. ]

07. 05. 2019. 09:45 >> 09:46
1

PAPA U SJEVERNOJ MAKEDONIJI

Za misu u Skoplju mjesto tražili i pravoslavci i muslimani

Papa Franjo stigao je jutros na aerodrom u Skoplju, gdje je tradicionalno dočekan sa hlebom i solju.

Poglavara Rimokatoličke crkve su dočekali predsjednik i premijer Sjeverne Makedonije Đordje Ivanov i Zoran Zaev, i drugi predstavnici Vlade i grada Skoplja.

Papa Franjo će prvo otići u predsjedničku palatu Vila Vodno, gdje je organizovan prijem dobrodošlice, a kasnije tokom prve posjete Sjevernoj Makedoniji na centralnom trgu u Skoplju služiće misu, kojoj će prisustvovati više od 15.000 ljudi.

U Sjevernoj Makedoniji, kao i u Bugarskoj, prvoj etapi balkanske turneje u nedjelju i ponedjeljak, pravoslavni vjernici su u većini, i čine oko dvije trećine populacije. Ostali u Sjevernoj Makedoniji su uglavnom muslimani, pripadnici albanske zajednice.

Ljudi iz svih vjerskih zajednica željeli su da dobiju besplatne karte, njih oko 15.000, koje su se dijelile za Papinu misu na glavnom trgu, u neposrednoj blizini mjesta na kojem je rođena majka Tereza.

"Mnogi moji prijatelji će doći", rekla je Stefanija Veselovska, 25-godišnja pravoslavka.

"Želim zaista da ga vidim", rekao je Abedin Arajdini, 26-godišnji Albanac koji se domogao karte.

Papa je inspiracija za mnoge zbog načina na koji govori o siromaštvu, kaže taj nezaposleni inženjer iz Skoplja.

U svojoj poruci uoči posjeta, Franjo je pozdravio vjersku, kulturnu i etničku mješavinu u Sjevernoj Makedoniji i, kako je rekao, "posijati sjeme" bratstva.

"Posebna ljepota vaše zemlje zaista je vezana uz raznolikost kultura i pripadanje različitim etničkim i vjerskim zajednicama koje u njoj žive", kazao je.

"Suživot nije uvijek jednostavan, to znamo, ali najljepši mozaici su oni koji su najbogatiji bojama", dodao je papa Franjo.

Premijer Zoran Zaev ocjenjuje Papinu posjetu posebno simboličnim u rodnom gradu majke Tereze, simbolu pomirenja i solidarnosti.

Uoči mise Papa će se sastati s političkim i vjerskim vođama u zemlji. Posjetiće i spomen mjesto podignuto u čast majci Terezi koja je napustila svoje rodno Skoplje krajem 20-ih godina prošlog vijeka, te provela većinu života u Indiji pomažući siromašnima. Proglašena je svetom 2016.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније