Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Tanjug, objavila B.B. ]

07. 05. 2019. 10:15 >> 10:15
13

KOMANDANT NATO-A U SARAJEVU ZAČUĐEN

Republika Srpska koči izradu MAP-a

Komandant Zajedničke komande NATO, admiral Džejms Fogo, koji je juče posjetio Sarajevo, izjavio je da u Alijansi očekuju od vlasti u BiH da predaju prvi godišnji nacionalni program (GNP) za aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP), poručivši da ne vidi razlog zašto ne žele svi u BiH da budu dio NATO-a.

RTRS navodi da je ministarka odbrane BiH u tehničkom mandatu Marina Pendeš, kazala da program koji NATO traži ne može da sačini bez saglasnosti ili odluke Predsjedništva ili Savjeta ministara BiH.

RTRS navodi i da su nakon te njene izjave iznevjerena očekivanja mnogih u političkom Sarajevu da će Pendeševa "na svoju ruku" dostaviti GNP Briselu i time aktivirati NATO put BiH, koji je na stend-baju zbog protivljenja Republike Srpske, tačnije skupštinskog stava da je vojna neutralnost, nakon bolnog iskustva iz 1995. godine, jedino prihvatljiva opcija za srpski narod.

"Vrlo dobro znate na koji način funkcioniše Ministarstvo odbrane ili na koji način ministarka može podnijeti NATO prvi GNP, a on je na bazi odluka i zaključaka koje se donose u Predsjedništvu ili Savjetu ministara. Još uvijek ne postoji jedna takva odluka", rekla je Pendeševa.

Navodi se da je Fogo uvjeravao sagovornike da ulazak u Alijansu znači sigurnost i ekonomski napredak i iznio tvrdnje da je Republika Srpska promijenila stav i od zagovornika postala protivnik NATO.

"U potpunosti podržavam GNP i želim da ga dostavimo Briselu, kao što želi i generalni sekretar NATO. Kada se to desi dobićete stabilnost i sigurnost i poboljšaćete oružane snage, koje će voditi ekonomskom prosperitetu", kazao je Fogo.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније