Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavio: I. P. ]

07. 05. 2019. 10:51   >>  10:51 17

DAČIĆ TVRDI

Skoplje priznalo Kosovo zbog zapada

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da je Sjeverna Makedonija priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, samo da bi se približila zapadu.

On dodaje da "ne stoji argumentacija" novoizabranog predsjednika Steve Pendarovskog da je to učinjeno zbog Albanaca koji žive u toj zemlji.

On je za TV Pink, komentarišući izjavu novog predsjednika Sjeverne Makedonije, da su priznali nezavisnost Kosova "saglasno njihovoj strateškoj orjentaciji, ali imjući u vidu i stav građana albanske zajednice koja je druga po brojnosti u Makedoniji", rekao da su to uradili samo zbog strateške orjentacije, a ne zbog Albanaca.

"Ne stoji argumentacija da su priznali Kosovo zbog Albanaca, jer kako to da u Crnoj Gori priznaju Kosovo kada su Srbi druga nacionalna zajednica po brojnosti. Gdje je tu princip", rekao je Dačić.

On je naglasio da su sve zemlje iz okruženja koje su priznale Kosovo to učinile da bi se približili zapadu.

"Time su pokazali da njihova strateška orjentacija nije razumijevanje problema sa kojima se Srbija suočava", naglasio je on i dodao da je Makedonija bila nekorektna prema Srbiji, jer je Srbija priznala Republiku Makedoniju, iako je to bilo suprotno njenim strateškim opredjeljima, a to je prijateljstvo sa Grčkom.

Dodaje da Sjeverna Makedonija to nije dobro vratila, jer je priznala Kosovo, ali da bez obzira na to Srbija nije povukla priznanje i da je zbog toga imala "različite faze u odnosima sa Grčkom".

"Pokazalo se da smo pogriješili, jer se Makedonija sada zove Sjeverna Makedonija. Da smo bili u pravu ostala bi Republika Makedonija", zaključio je Dačić.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније