Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

08. 05. 2019. 21:30 >> 21:30

DIJALOG NAKON UKIDANJA TAKSI

Mogerini: Nema zavjere za podjelu Kosova

Ne postoji nikakva zavjera za podjelu Kosova i čim odgovorni u Prištini ukinu stopostotne carine Srbiji, dijalog će biti obnovljen, izjavila je danas u Tirani visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini.

Federika Mogerini je to rekla u sklopu samita procesa Brdo-Brioni, na konferenciji za štampu zajedno s premijerom Albanije Edijem Ramom koji je takođe opovrgao glasine i rekao da je "obična laž" da EU i međunarodni činioci, uključujući Tiranu, "kuju zaveru za podjelu Kosova".

Visoka predstavnica EU je podvukla da od vlasti u Prištini da ukine carine Srbiji traže Evropska unija i međunarodni partneri.

Ona je odgovarajući na pitanje novinara da li je saglasna s time da je nedavni susret čelnika Njemačke, Francuske i zemalja Zapadnog Balkana bio neuspješan, rekla da je dijalog tokom protekle godine dao "opipljive rezultate za Beograd i Prištinu, kao i za region".

"Ali su pregovori posljednjih mjeseci bili teški, mada su mogli ući u snažnije pregovore", dodala je ona i naglasila da je odluka vlasti u Prištini da uvedu carine od sto odsto na uvoz robe iz Srbije, kao i Bosne i Hercegovine, zaustavila dijalog Beograd-Priština.

"Naš cilj je bio i ostaje da se postigne uzajamno usaglašeni pravno obavezujući sporazum koji će obuhvatiti sve vidove pune normalizacije odnosa Prištine i Beograda", navela je Federika Mogerini.

"Proteklih mjeseci je", predočila je visoka predstavnica EU, "odluka vlade Kosova da uvede carine od sto odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine stvorila okolnosti koje jasno ne omogućavaju konstruktivne razgovore u dijalogu i što krši i sporazume koje je potpisalo Kosovo".

"Otud smo", kako je istakla, "i mi, Evropska unija i članice Unije, kao i međunarodni partneri tražili da se te carine ukinu i to bi odmah stvorilo uslove za obnovu dijaloga".

"Ubijeđena sam da, ukoliko bi večeras te carine bile stavljene van snage, ja bih sjutra ujutro sazvala novu sjednicu dijaloga, koja bi, kao i obično, bila teška, mukotrpna, ali moguće i dala rezultate", stavila je do znanja Federika Mogerini.

"Sad je", naglasila je, "odgovornost za to na onima koji odlučuju na Kosovu, a stvaranje uslova za nastavak dijaloga bi obustavilo i kampanju za priznavanje, odnosno nepriznavanje Kosova".

"Moj utisak poslije (samita) u Berlinu je da nijesmo dotle stigli, ali to uopšte ne znači da odustajemo od dijaloga", predočila je visoka predstavnica EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније