Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavio: I. P. ]

29. 05. 2019. 11:35 >> 11:35
10

5. APRILA

Obilježavaće Dan početka opsade Sarajeva

Od naredne godine 5. april će se i zvanično obilježavati kao Dan početka opsade Sarajeva 1992-1995.

Na predlog gradonačelnika Abdulaha Skake, Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je ovu odluku kako bi se na prigodan i dostojanstven način obilježila najduža opsada jednog glavnog grada u savremenoj istoriji ratovanja, koja je trajala puna 44 mjeseca, javlja Klix.

"Time je data insitucionalna podrška ovoj odluci na temelju koje će Grad Sarajevo, u partnerstvu sa ostalim nivoima vlasti i institucijama, objedinjavati i koordinirati svim prigodnim manifestacijama kojima ćemo obilježavati ovaj značajan datum u burnoj istoriji našeg glavnog grada. To je naša obaveza, ali i odgovornost prema stanovnicima i braniteljima koji su pre(živjeli) četiri teške godine opsade, odnosno da odamo počast ubijenim građanima i svima koji su svoje živote ugradili u temelje slobodnog i nikad pokorenog grada Sarajeva", rekao je Skaka.

Podsjećamo, Sarajevo je 1.425 dana bilo u opsadi. Za to vrijeme ubijeno je više od 11 hiljada civila u gradu, od kojih oko 1.600 djece, a preko 50.000 civila je bilo lakše ili teže ranjeno.

Procjenjuje se da je oko 500.000 projektila ispaljeno na grad za vrijeme opsade, dok je zabilježeno da je dana 22. jula 1993. na grad ispaljeno rekordnih 3.777 projektila.

Na grad je dnevno u prosjeku ispaljivano 329 granata.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније