Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavila: M.M.Lj. ]

08. 06. 2019. 12:51 >> 12:51

BREGU SA LAJČAKOM

Regionalna integracija nije alternativa EU

Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu kazala je da je integracija u regionalni ekonomski prostor dobitna kombinacija za sve i da ne predstavlja alternativu integraciji u Evropsku uniju.

 

Ona je danas na sastanku sa ministrom vanjskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Lajčakom istakla da povezanost unutar regiona povećava trgovinsku razmjenu, obogaćuje radnu snagu i pruža više mogućnosti za zaposlenje, te region čini atraktivnijim za direktna strana ulaganja.

Dvoje zvaničnika su u Bratislavi razgovarali o predstojećem samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa u julu u Poznanju, a naročito o rezultatima provođenja Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor.

„Integracija u regionalni ekonomski prostor je dobitna kombinacija za sve. Povezanost unutar regiona povećava trgovinsku razmjenu, obogaćuje radnu snagu i pruža više mogućnosti za zaposlenje, te region čini atraktivnijim za direktna strana ulaganja. Takođe, njeguje dobrosusjedske odnose i ohrabruje uzajamno učenje i razmjenu dobrih praksi ekonomija koje se suočavaju sa sličnim izazovima. Uzlazni trendovi ekonomskih pokazatelja, kao i ispitivanja javnog mnijenja pokazuju koristi od provođenja Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor,“ rekla je Bregu.

Ona je istakla da su vidljivi rezultati koji proizilaze iz regionalnih napora.

„Ciljevi do 2020. godine u domenu zaposlenosti, obrazovanja i trgovinskog bilansa su ili postignuti ili premašeni. Građani regiona su prepoznali pozitivne uticaje, a istraživanje Balkanski barometar bilježi stalno povećanje zadovoljstva građana načinom na koji stvari funkcionišu u njihovoj ekonomiji. Podrška regionalnoj saradnji i evropskoj integraciji je veća nego ikada. Slika je, naravno, daleko od ružičaste, a ozbiljni izazovi su i dalje tu. Približavanje je i dalje daleko, a bilateralna pitanja često prijete da zasjene reformske inicijative. Uprkos svemu, ne trebamo gubiti iz vida dobre razloge za optimizam i kontinuiranu odlučnost,“ dodala je Bregu.

Lajčak je podržao Vijeće za regionalnu saradnju i aktivnosti ove organizacije, ističući važnost regionalne saradnje u procesu EU integracija.
Generalna sekretarka Vijeća ukazala je i na moguće posljedice prepuštanja zamoru proširenja i nepružanja vjerodostojne perspektive Zapadnom Balkanu, što ima realan potencijal da uspori reforme i otvori prostor da političari umjesto toga svoje pristalice okupe oko populističke, ksenofobične, nacionalističke i zapaljive retorike.

"Bregu je zaključila da regionalna integracija nije alternativa integraciji u Evropsku uniju, već da je to u međuvremenu dobrodošao i veoma koristan proces, kojim se Evropska unija ne oslobađa stvarne i vjerodostojne posvećenosti ni perspektive proširenja niti se ekonomije Zapadnog Balkana oslobađaju ispunjavanja zahtjeva pravne stečevine EU", navodi se u saopštenju.

Sastanak sa Lajčakom dio je političkih konsultacija generalne sekretarke Vijeća za regionalnu saradnju sa učesnicima Odbora ove organizacije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније