Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavila: M.M ]

11. 06. 2019. 16:33 >> 17:45
3

DODIK

Odbio vojsku na granici prema CG i Srbiji

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da je na sjednici Predsjedništva traženo da se zbog priliva migranata vojska rasporedi na granici prema Srbiji i Crnoj Gori. Dodik dodaje da je on to odbio.

"Sjednica je završena bez bilo kakve odluke", rekao je Dodik novinarima nakon sjednice, prenosi sarajevska N1 televizija.

On je dodao da je odbio taj prijedlog jer to nije nadležnost vojske.

"Odbijena je i odluka za raspoređivanje Frontexa što znači da bi granica prema Hrvatskoj bila još tvrđa. Jedna mazohistička odluka jer bi samo povećala probleme krize. Imamo neefikasan i sterilan Savjet ministara. U skladu s Poslovnikom nije podržan zaključak i to ostaje za sljedeću sjednicu'', objasnio je Dodik.

Kako je rekao, odbio je i zaključak o raspoređivanju centara za smještaj migranata po cijeloj BiH.

"Džaferović je predložio da se donese zaključak koji podrazumijeva da se centri za smještaj migranata rasporede po cijeloj Bosni i Hercegovini. Na prostoru Republike Srpske neće se pratiti migrantski centri, jer Republika Srpska ne treba biti kolateralna priča u tom pogledu'', rekao je Dodik i dodao da je problem s migrantima serviran nižim nivoima vlasti.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da nije korektno što predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik to nije prihvatio.

On je nakon sjednice Predsjedništva rekao da uvođenje vojske duž granice ne bi bilo protivzakonito, kao i to da se u zaštitu granica uključe i druge državne agencije, uključujući i vojsku, i da je potrebno da se tehnički osposobi Granična policija BiH, prenosi Klix.

"Nisam za to da se u BiH postavljaju bilo kakve tehničke prepreke. To je put da se zaštitimo od ilegalnih migranata. Migranti treba da budu raspoređeni u cijeloj BiH. Teret migrantske krize se mora rasporediti na cijelu BiH. Nije u redu da se teret podijeli na dva ili tri kantona", kazao je Džaferović.

Prema njegovim riječima, on je predložio zaključak da se takva odluka donese i da se lakše podnese migrantska kriza, ali je Dodik to odbio.

"Mislim da je Komšić ponudio jednu odluku koja je u skladu sa zakonom. Navodi se angažman vojske koja ne može da upotrebljava oružje. To bi jednostavno bila pomoć Graničnoj policiji BiH. Granična policija je jedina nadležna, ali upotreba Oružanih snaga ne bi bila protivna zakonu", rekao je Džaferović.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније