Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta ]

11. 06. 2019. 19:11   >>  19:11

NAGODBA

"Hrvatskom Eskobaru" devet godina zatvora

Županijski sud u Rijeci osudio je danas Stjepana Prnjate, poznatijeg kao "hrvatski Eskobar", na devet godina zatvora zbog šverca 100 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

On je, kako je prenio Večernji list, na današnjem pripremnom ročištu priznao krivicu, pa mu je na osnovu sporazuma s tužilaštvom izrečena jedinstvena kazna od devet godina zatvora i novčana kazna od četiri miliona kuna.

Osim njega, krivicu su priznala još dvojica od ukupno devetoro optuženih u tom slučaju. Lokalni mediji navode da su tako holandski državljanin Mario Boet i državljanin Kolumbije i Španije, Albernis Trujillo Sarria osuđeni na šest, odnosno tri godine zatvora i novčanu kaznu u ukupnom iznosu od oko 1,77 miliona kuna.

Kancelarija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) teretila je Prnjata i osmoricu suoptuženih za zločinačko udruživanje u sklopu kojeg su tokom 2017. i 2018. iz Paname prokrijumčarili 100 kilograma kokaina vrijednog oko 300.000 eura.

Prnjat je, prema optužnici, u Panami kupio 100 kilograma, a za unošenje i smještaj droge na skrivena mjesta u kontejneru s 20 kilograma miješanog metalnog otpada bio je zadužen dvojac, koji se takođe nalazi na optužnici. Ostali su bili zaduženi za dopremanje kontejnera s drogom iz Paname u Hrvatsku, kao i za smještaj droge na području Zagreba.

U tome ih je, međutim, spriječila policija, koja je u riječkoj luci pronašla i oduzela 100 kilograma kokaina skrivenog u metalnom otpadu.

Optužnica protiv Prnjata i ostalih podignuta je u martu ove godine, a on je godinu ranije izručen Hrvatskoj iz Slovenije, gdje je uhapšen u akciji protiv krijumčara droge kodnog imena Nana.

Među optuženima su šestorica državljana Hrvatske, dvojica Holandije, od kojih jedan ima i državljanstvo BiH, kao i jedan dvojni državljanin Kolumbije i Španije.

U septembru 2018. Stjepan Prnjat je na sudu u Zagrebu nepravosnažno zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi za pranje oko devet miliona eura stečenih prodajom droge. Optužbi su prvostepeno oslobođene njegova majka i dvije sestre.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније