Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Mina ]

12. 06. 2019. 10:44 >> 10:51
6

20 GODINA KASNIJE

KFOR garancija sigurnosti i bezbjednosti

Kraj mirovne operacije koju predvodi NATO savez na Kosovu i Metohiji (KiM) nije vidljiv jer 20 godina nakon dolaska prvih snaga KFOR-a, još se ne može reći da postoji mir u zemlji koja je proglasila nezavisnost 2008. godine.

To je zaključeno tokom višednevne posjete Kosovu, koju je krajem maja za evropske novinare, među kojima je bio i novinar agencija MINA, organizovao NATO. Posjeta Prištini organizovana je kako bi se novinari upoznali sa radom KFOR-a i njegovim vojnim i političkim aspektima.

Danas se navršava 20 godina od kako su prve NATO trupe ušle na KiM.

Misija KFOR, trenutno broji 3,5 hiljade vojnika iz 28 država, a cilj operacije se, kako je ocijenjeno, nije promijenio u proteklih 20 godina.

Poslije NATO bombardovanja 1999. godine, koje je trajalo 78 dana, 55 hiljada pripadnika mirovnih snaga raspoređeno je na Kosovu.

Cilj međunarodne operacije bio je da se održi bezbjednost i red na osnovu Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija u ratom zahvaćenom području.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine, a operacija Sjevernoatlantskog saveza i dalje traje na tom području.

Vojnici KFOR-a trenutno su smješteni u šest logora širom zemlje. Jedan od tih je filmski grad /Film City/, a drugi je baza mađarskog kontingenta u logoru Novo Selo.

Multinacionalna borbena grupa Zapad (MNBG – W) i Multinacionalna borbena skupina Istok (MNBG – E) odgovorne su za održavanje reda i sigurnosti.

Portparol KFOR-a Vinćenco Graso kazao je da se cilj operacije nije promijenio u proteklih 20 godina.

“Cilj je garantovati sigurnost i održavati red na Kosovu”, rekao je on, dodajući da je trenutno 28 zemalja (20 država članica NATO-a i osam partnerskih država) odgovorno za postizanje tog cilja.

Graso je informisao novinare da je osim Kosovske policije i EULEX-a, koji je misija Europske unije za vladavinu prava na Kosovu, KFOR treća snaga za reagovanje u području operacija.

Grasu je ovo treća dužnost u misiji KFOR-a, osim što je služio u mnogim drugim mirovnim operacijama.

Može doći do situacije koja može dovesti do manjih ili čak velikih nemira

Komandant KFOR-a Lorenco Dadario, koji je na toj funkciji od novembra prošle godine, rekao je da je misija KFOR-a izuzetno jednostavna.

On je objasnio da, pored postizanja ciljeva utvrđenih rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN-a, misija treba da traži saradnju s drugim međunarodnim organizacijama, kao što je misija Evropske unije na Kosovu, odnosno UNMIK, EULEX i Organizacije za evrospku bezbjednost i saradnju (OEBS).

“Iako je situacija u zemlji mirna, nažalost, može doći do situacije koja može dovesti do manjih ili čak velikih nemira u bilo kojem trenutku. Zbog toga su mještani često zabrinuti jer žele da njihova djeca odrastu u miru“, rekao je Dadario.

On je napomenuo da je u vrijeme posjeta novinara misiji KFOR-a postojala upravo takva situacija u Mitrovici, gdje je posebna jedinica Kosovske policije uhvatila nekoliko kosovskih Srba, uključujući policijske službenike, sa sumnjom na umiješanost u organizirani kriminal.

Iako je policijska akcija bila popraćena manjim nemirima, kako je naveo komandant, situacija nije izašla iz kontrole u tolikoj mjeri da bi to zahtijevalo raspoređivanje snaga KFOR-a.

Prema njegovim riječima, nije bilo razloga za brigu čak i kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da je vojsku stavio u punu borbu i pozvao Savjet za nacionalnu bezbjednost zbog akcije u Mitrovici.

Dadario je kazao da je jedan od najvažnijih zadataka sa kojima se suočava KFOR trenutno proglašena transformacija Kosovskih bezbjednosnih snaga (KSF) u redovnu oružanu snagu.

“Šta tačno to znači za mirovnu misiju i kakve će promjene učiniti u budućnosti, još se ne može znati”, rekao je Dadario.

Pukovnik Roj Makareg, komandant borbene grupe, rekao je novinarima da će multinacionalna jedinica pod njegovim rukovodstvom služiti kao operativni odred drugih zemalja u kampu Bondsteel, koji je najveća vojna baza KFOR-a.

“Naš primarni zadatak je patroliranje kako bi se pokazalo prisustvo KFOR-a u zoni odgovornosti borbene grupe”, rekao je pukovnik, dodajući da američki vojnici služe na Kosovu devet mjeseci.

Komandant MNBG-a Đanfranko Di Marko smatra da su njihov rad prepoznali Srbi i Albanci na Kosovu.

U kampu "Villaggio Italia", iznad grada Peći, slovenski, švajcarski i rumunski vojnici trenutno rade zajedno sa italijanskim kolegama.

Jedan od najvažnijih zadataka KFOR-a danas je da upravlja timom za nadgledanje veze (LM) u zemlji.

Novinari su uz njihovu pomoć došli do manastira Dečani, najznačajnijeg pravoslavnog manastira Srbije i Pećke patrijaršije, najstarije pravoslavne crkve i najstarije džamije u Peći.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније