Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ B92/Tanjug/N1 ]

12. 06. 2019. 20:01 >> 20:11
11

KLINTON U PRIŠTINI

"Trebalo je hrabrosti da skinete uniformu i obučete odijela"

BIvši predsjednik SAD Bil Klinton naglasio je danas vlastima u Prištini da je trebalo hrabrosti da "položiti oružje, obući odijela i staviti kravate", ali da će sada biti potrebna drugačija vrsta hrabrosti.

Klinton je na Trgu Skenderbeg, gdje se obilježava 20. godišnjica od ulaska NATO snaga na kosovsku teritoriju, rekao da je prije 20 godina bila potrebna ogromna hrabrost da se, kako kaže, "borite za vaše živote, domove i vašu djecu".

"Onda je bila potrebna drugačija vrsta hrabrosti da spustite oružje, obučete odijela i stavite kravate. Biće potrebna potpuno drugačija vrsta hrabrosti, mudrosti i izdržljivosti da zamislite i izgradite bolje sutra", poručio je Klinton okupljenima.

Klinton, jedan od ključnih ljudi koji je uticao na odluku da NATO interveniše na KiM, rekao je između ostalog i da "voli tu zemlju" i da će za njega uvijek biti velika čast što je bio uz njih "protiv etničkog čišćenja i za slobodu".

Obilježavanju u Prištini prisustvuju i nekadašnja državna sekretarka SAD Madlen Olbrajt, bivši komandant NATO Vesli Klark, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer, premijer i predsjednik prištinskih institucija Ramuš Haradinaj i Hašim Tači.

Oorganizovana je i šetnja visokih međunarodnih zvaničnika i lidera Kosova od trga "Skenderbeg" do trga "Olbrajt", gdje je i otkrivena bista bivše američke sekretarke.

Olbrajt se zahvalila građanima Kosova na gostoprimstvu tokom ceremonije 20. godišnjice ulaska NATO trupa na Kosovo, prenio je RTK.

Htela bih da se zahvalim svima, bila mi je čast, hvala onome koji me je napravio ovako visokom. Ovo je Kosovo. Mi smo bili u stanju da volimo Kosovo i da tu donesemo mir", rekla je ona.

Medlin Olbrajt je dodala da je ponosna što je na Kosovu.

"Veoma sam ponosna što sam ovdje. Nijesam rođena u SAD, ali SAD je velika država koja doprinosi miru i stabilnosti. Veoma sam počastvovana", izjavila je Olbrajt.

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније