Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92.net, objavila B.B. ]

16. 06. 2019. 14:00   >>  10. 04. 2020. 20:17 4

MIGRANTSKA KRIZA U BIH

Građani Bihaća najavili proteste

Građani Bihaća najavili su za danas velike proteste zbog narušene bezbjednosne i zdravstvene situacije u gradu zbog migranata, prenosi portal Klix.ba.

 

Protesti će biti organizovani zbog ignorantskog odnosa nadležnih institucija na nivou BiH. Građani su putem društvenih mreža najavili proteste na gradskom trgu, iako skup nije najavljen Policijskoj upravi u Bihaću.

Vlasti Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini počele su jutros da prebacuju migrante iz centra Bihaća na lokaciju Vučjaka, nedaleko od granice s Hrvatskom.

Migranti se protive novom smještaju koji se nalazi na bivšoj deponiji, a protivljenje preseljenju izrazili su i predstavnici međunarodnih institucija, javlja agencija Hina.

Skoro 500 migranata premješteno je iz Bihaća na lokaciju Vučjak i tom prilikom su lakše povrijeđena četiri policajca, što je potvrdio i ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić.

On je naveo da je bilo pokušaja migranata da se vrate u Bihać, ali da su te grupe presretnute i vraćene na Vučjak.

"Izmjestili smo ljude koji su boravili u malim šatorima na javnim površinama u gradu bez ikakvih uslova, ili su bez ikakvih dokumenata iznajmljivali privatni smještaj", rekao je portparol MUP-a Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić.

Naglasio je i da je na lokaciju Vučjak odvedena grupa ljudi koja je izazivala nerede.

Na Vučjaki su postavljeni šatori i tek se priprema infrastruktura, snabdijevanje vodom i strujom i prave se sanitarni čvorovi.

Policija nastavlja da provjerava objekte u centru Bihaća u potrazi za migrantima koji se ne nalaze pod nadzorom vlasti.

Kako su izvjestili lokalni portali, zapečaćeno je nekoliko objekata u kojima su bili migranti.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić žali se da je grad prepušten sam sebi u borbi s migrantima.

"Mi smo posljednjih deset dana doslovno pregaženi ovde. U Bihaću su više od 20 odsto od ukupne populacije migranti", rekao je Fazlić.

Po procenama vlasti, na području Unsko-sanske županije nalazi se oko 8.000 migranata.

Misija UN-a u Bosni i Hercegovini usprotivila se uspostavi migrantskog centra na lokaciji Vučjak.

Ranije su se premještanju migranata na ovu lokaciju usprotivili i Hrvati iz naselja Zavalja, Skočaja, Vedrog Polja i Žegara, te su u pismu zatražili i podršku Hrvatskog sabora.

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније