Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92.net, objavila B.B. ]

20. 06. 2019. 12:45 >> 12:45

PREDSJEDNIK ALBANIJE PISAO OEBS-U

Meta poručio da izbora 30. juna neće biti

Albanski predsjednik Ilir Meta poslao je pismo kancelariji OEBS-ODIHR u Albaniji u kojem navodi da je poništio uredbu o održavanju lokalnih izbora, koji su najavljivani za 30. jun. Meta je u pismu naveo da izbori neće biti održani tog dana, prenosi portal a1on.

U pismu ministru spoljnih poslova i evropskih pitanja Slovačke Miroslavu Lajčaku, čija je zemlja predsjedavajući OEBS, i direktoru Kancelarije OEBS za demokratske institucije Ingebjorgu Solrunu Sisladotiru, Meta naglašava da će rezultati izbora, ukoliko se, ipak, održe mimo njegove odluke, biti nevažeći.

Predsjednik albanske države zahtijeva sprovođenje njegove uredbe koja je objavljena i u Službenom listu Albanije.

"Uredba je u potpunosti zakonska i ona mora da se sprovodi i poštuje od strane svih institucija, uključujući i biračke organe. Namjere albanskog premijera Edija Rame da sprovede izbore po svaku cijenu 30. juna nijesu ništa više nego dodatno pogoršavanje političke krize u zemlji", navodi se u pismu albanskog predsjednika.

Tenzije u toj državi su sve izraženije nakon što je premijer Rama odbio da prihvati odluku predsjednika o odlaganju lokalnih izbora, te nastavio sa izbornom kampanjom, uvjeravajući građane da će izbori biti održani, bez obzira na odluku predsjednika.

Vladajuća Socijalistička partija u toj zemlji nakon odluke šefa države o odlaganju izbora pokrenula je proces o njegovom opozivu, tvrdeći da je prekoračio ustavna ovlašćenja.

Albanski predsjednik odluku o odlaganju izbora pravda strahom od eskalacije političkih tenzija i sukoba na ulicama. Albanska opozicija od početka ove godine organizuje masovne proteste na kojima zahtijeva ostavku premijera Rame, formiranje prelazne vlade i raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora.

Oni su odlučili da bojkotuju lokalne izbore koji su bili zakazani za 30. jun.

Meta je početkom ove nedjelje obavijestio ambasadore zemalja-članica EU u Tirani da će izvesti vojsku na ulice ukoliko budu održani izbori 30. juna, jer je, kako je kazao, dobio informacije stranih službi da se spremaju neredi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније