Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, objavila B.B. ]

24. 06. 2019. 12:58   >>  12:57 3

TAČI OCIJENIO

Bez sporazuma sa Srbijom ulazimo u opasnu zonu

Predsjednik Kosova Hašim Tači ocijenio je danas da ukoliko ove godine ne bude postignut pravno obavezujući sporazum između Kosova i Srbije može doći do opasne zone i destabilizacije cijelog regiona.

"Želimo da jednom za svagda pojasnimo naš odnos kao države sa državom Srbijom, što se može postići samo kroz dijalog koji će imati jasne rokove, precizne ciljeve, garancije i međunarodnu podršku SAD i EU. Ne sumnjam da ako ove godine ne napravimo pravno obavezujući sporazum između Kosova i Srbije, ući ćemo u opasnu zonu odnosa koji bi mogli da destabilizuju cio region", rekao je Tači na otvaranju konferencije "Glas naroda".

On je naglasio da situacija i nedavni događaji uopšte nijesu obećavajući i da se stvari uopšte ne kreću.

"Uprkos nedavnim inicijativama za otvaranje dijaloga, rezultat je nula. Nedostatak dijaloga i mogućnost postizanja sporazuma za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije je najveći mogući rizik za bezbjednost i stabilnost Kosova", rekao je on.

Kosovski predsjednik je rekao da je zadovoljan što scenario "korekcije granica" u istraživanju ima najveću građansku podršku.

"Svi mi ovde smo svesni da ne možemo da čekamo još dvadeset godina da jednom za svagda okončamo odnose između nas i Srbije. Vrijeme nije naš saveznik. Status kvo u ovim izvještajima sa Srbijom je nestabilan. To je jasno dokazano u vašem istraživanju, prema kojem je više od 91 odsto ispitanika protiv statusa kvo", rekao je Tači.

On je naveo da kao predsjednik Kosova ima moralnu dužnost da učini sve da pomogne da se Albanci koji žive u Preševskoj dolini pridruže Kosovu na potpuno miran i demokratski način.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније