Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92.net, objavila B.B. ]

25. 06. 2019. 08:28 >> 08:28
8

DODIK PORUČIO

Tači nije pozvan kao predsjednik Kosova

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Hašim Tači nije pozvan kao predsjednik tzv. Kosova na Samit u Banja Luci, već kao predstavnik Prištine.

Dodik je rekao i da su format Priština sa fusnotom prihvatile zemlje koje nijesu priznale takozvano Kosovo, a to su Srbija, Rumunija, Grčka i BiH.

"Ako će doći kao Priština i u fus noti, neka dođe i ukoliko mu to nije problem, zašto bi nama bio. Svi ostali su pozvani kao predsjednici država", rekao je Dodik novinarima u Banja Luci i ponovio da tzv Kosovo ostaje nepriznato, prenosi RTRS.

"Stav o Tačiju sam iznio kada sam rekao da Republika Srpska nema nikakve ambicije i teritorijalne pretenzije na Kosovu i da Tači mora da razume da je Kosovo sastavni dio Srbije. Kosovo ostaje nepriznato i ako Tači pristaje da dođe na SEECP na način kako je predviđeno, a to je fus nota, onda neka to uradi", naveo je Dodik.

Iz Dodikovog kabineta prethodno je objašnjeno da je učešće Kosova na SEECP riješeno 2014. godine uz saglasnost svih onih učesnica koje ne priznaju Kosovo: Srbije, Grčke, Rumunije, Moldavije i BiH.

Prema tom rješenju, Kosovo se odriče svog subjektiviteta kao nezavisne države i prihvata da u SEECP uđe kao nedefinisani subjekt Kosovo, uz fusnotu.

To isto prihvataju i sve druge učesnice SEECP, i one koje, inače, priznaju Kosovo i one koje ga ne priznaju, naveli su u kabinetu Dodika.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније