Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Objavio: O.Z. ]

30. 06. 2019. 15:17 >> 15:29
1

PREVLADATI SUKOBE

Merkel: Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu

Zemlje Zapadnog Balkana su naši evropski susjedi i imaju evropsku perspektivu, poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel povodom predstojećeg Samita u okviru Berlinskog procesa, koji će biti održan u Poznanju u Poljskoj.

Merkelova je u svojoj nedjeljnoj video-poruci kazala da su ratni sukobi iz devedesetih okončani, ali da još postoji potreba za prevladavanjem mnogih sukoba, te da postoji mnogo zadataka koji moraju da budu riješeni kako bi sve zemlje zapadnog Balkana ispunile uslove za ulazak u Evropsku uniju.

"Taj put je još uvijek trnovit", poručila je Merkelova.

U Poznanju će u 4. i 5. jula, biti održana konferencija o Zapadnom Balkanu. Učestvovaće i Angela Merkel, na čiju je inicijativu 2014. pokrenut Berlinski proces sa ciljem da se pospiješe dijalog i mogućnosti saradnje među zemljama regiona.

U regionu postoje pozitivni primjeri dijaloga, navodi u saopštenju njemačka kancelarka, posebno ističući rješenje dugogodišnjeg spora oko imena Sjeverne Makedonije.

"Političkom hrabrošću, kako sjevernomakedonskog premijera Zorana Zaeva, tako i grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, pošlo je za rukom da se taj konflikt riješi", podvukla je Merkel.

Njemačka kancelarka je naglasila da taj pozitivan primjer treba da ohrabri da se riješe problemi u Bosni i Hercegovini i, kako je rekla, "između Srbije i Kosova".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније