Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92.net, objavila B.B. ]

01. 07. 2019. 11:29 >> 11:28

(NE)ISTORIJSKI DAN ZA EDIJA RAMU

U Albaniji glasala tek petina birača

Na lokalnim izborima održanim juče u Albaniji, koje je opozicija bojkotovala, pravo glasa ostvarilo je samo 21,6 odsto građana.

Izbori su prošli u napetoj atmosferi zbog straha od eventualnih incidenata, ali oni nijesu zabilježeni osim jednog manje važnog.

Na lokalnim izborima glasalo se za gradonačelnike i odbornike u 61 albanskoj opštini.

Osim niske izlaznosti, ovi izbori će biti upamćeni po bojkotu opozicije koji se dogodio prvu put nakon pada komunističkog režima u toj zemlji 1990. godine, prenosi makedonski portal a1on.

Albanski premijer Edi Rama nakon izbora je rekao da je "ovaj dan bio istorijski momenat za Albaniju, kada je država dobila budućnost, građanstvo i nadu".

"30. jun je bio istorijski momenat u jednoj Albaniji koja nekoliko mjeseci proživljava ozbiljne političke tenzije koji teže da blokiraju naš napredak i integraciju albanskog naroda u EU. Danas je bio dan kulminacije istorijskog sukoba između prošlosti i budućnosti, između antidržave i države, između stare Albanije, duhova istorije i pravedne Albanije. Danas je pobijedila budućnost, građanstvo, nada. Pobijedila je dostojanstveno evropska Albanija", poručio je albanski premijer.

Rama je istakao da će opozicija uvijek imati njegovu ispruženu ruku za sporazum za rješavanje političke krize, ali bez uslovljavanja.

Sa druge strane, lider albanske opozicije i najveće opozicione Demokratske partije Ljuljzim Baša, rekao je da je čak 85 odsto Albanaca odbacilo monističko glasanje, "napuštajući masku Edija Rame".

"Albanci su masovno napustili igru Edija Rame. Čak 85 odsto Albanaca je odbacilo monističko glasanje. Edi Rama je bio napušten i od socijalista, jer su glasali manje nego 2017. Današnje jednopartijsko glasanje pod apsolutnom jednopartijskom kontrolom je bio događaj koji se nije dogodio ni u jednom mjestu u Evropi od vremena komunizma. Ovo je parodija demokratije, Ustava i pravne države", rekao je Baša.

Lokalni izboru u Albaniji su sprovedeni u atmosferi tenzija nakon što je albanska opozicija u februaru napustila rad parlamenta i nastavila političke aktivnosti na ulicama Tirane, zahtijevajući ostavku Edija Rame, formiranje prelazne vlade i raspisivanje opštih izbora.

Zbog političkih tenzija i masovnih protesta opozicije, albanski predsjednik Iljir Meta je poništio ukaz o održavanju izbora 30. juna, istakavši da neće dopustiti izborni proces bez opozicije i svog straha od eventualnih građanskih sukoba.

Vladajuća Socijalistička partija i premijer Edi Rama takvu odluku albanskog predsjednika su ocijenili kao neustavnu i obećali građanima da će izbori biti održani bez obzira da li to žele ili predsjednik i opozicija.

Evropska unija i SAD priznali su jučerašnji dan kao izborni u Albaniji i učestvovali su kroz posmatračke misije sastavljene od 150 predstavnika OEBS, 20 predstavnika iz SAD ambasade u Tirani i po četvoro predstavnika italijanske i britanske ambasade u toj zemlji.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније