Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92, Objavila: R.P. ]

08. 07. 2019. 14:31   >>  14:31 10

HAN PORUČIO

Nema mjesta u EU za one koje negiraju Srebrenicu

Evropska komisija upozorila je sve izabrane zvaničnike u BiH da ne smiju da negiraju genocid u Srebrenici i sve druge presude međunarodnih sudova.

Komesar za proširenje Johanes Han, odgovarajući na jedno od poslaničkih pitanja, istakao je da "konačna presuda u suđenju Radovanu Karadžiću zatvara slučaj jednog od najtragičnijih događaja u recentnoj evropskoj istoriji", prenosi Avaz.

"Evropska komisija redovno ističe u komunikaciji sa političkim liderima BiH da oni moraju da budu primjer u poštovanju odluka međunarodnih tribunala. Naglašavamo da oni treba da se suzdržavaju od bilo kakvih izjava ili djela koja bi mogla pod sumnju da dovedu nezavisnost procesa te da moraju da izbjegavaju i osuđuju bilo kakve inicijative koje bi mogle da povećaju tenzije", naveo je Han.

On je odgovorio na pitanje izaslanika prošlog saziva Evropskog parlamenta za BiH Kristijana Dan Prede, koji je upozorio na stalna nastojanja nekih zvaničnika iz entiteta Republika Srpska koji negiraju genocid u Srebrenici i veličaju osuđene ratne zločince.

"U našoj komunikaciji, ali i dokumentima, jasno je navedeno da u EU nema mjesta za one koji koriste retoriku za raspirivanje strasti, a pogotovo za one koji glorifikuju osuđene ratne zločince, na kojoj god strani oni bili. Dalje aktivnosti na produbljivanju pomirenja od ključne su važnosti za proces učvršćivanja mira i stabilnosti u regionu. Sve države moraju da se obavežu i to pokažu riječju i djelom da su opredijeljene za prevladavanje prošlosti tako što će raditi na pomirenju i rješavanju otvorenih pitanja i u ovoj oblasti mnogo prije nego što uđu u EU", naveo je Han.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније