Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Blic, Objavila: M.M.Lj. ]

09. 07. 2019. 08:45 >> 10:24
16

ISTRAŽIVANJE

Polovina Srba doživljava CG kao svoju zemlju

Istraživanje agencije Faktor plus u Srbiji pokazalo je da čak 44 odsto ispitanika Crnu Goru doživljava kao sopstvenu zemlju, 36 odsto je reklo da je riječ o prijateljskoj susjednoj zemlji, 15 odsto je ravnodušno, dok samo pet odsto vidi Crnu Goru kao neprijateljsku državu. Većina ispitanika smatra i da neće doći do eskalacije sukoba između dvije države.

 

Građani Srbije Crnoj Gori u najvećoj mjeri zamjeraju odnos prema Kosovu i prema Srbima u Crnoj Gori.

Na pitanje šta su najveći uzroci problema u odnosima Srbije i Crne Gore, 44 odsto ispitanika navelo je da je to zvanična politika Crne Gore, 27 odsto da je riječ o borbi velikih sila za uticaj na Balkanu, 16 odsto misli da je politika Srbije najodgovornija za tenzije, dok 13 odsto nema odgovor.

Upitani šta najviše zamjeraju Crnoj Gori u politici prema Srbiji, 68 ispitanika navelo je da je to odnos prema Kosovu, 30 odsto da je to odnos prema Srbima u Crnoj Gori, 23 odsto da je to pozitivan odnos prema NATO, 21 odsto da je to negativan odnos prema Rusiji, 7 odsto da je to odnos prema EU, a 12 odsto je navelo nešto drugo.

Vladimir Pejić iz agencije "Faktor plus" rekao je za "Blic" da je ljutnja građana uglavnom usmjerena prema političkim elitama.

"Znatan procenat misli da se upravo u Crnoj Gori ukrštaju interesi velikih sila. Iako u pitanju nije navedeno o kojim zemljama se radi, jasno je da su s jedne strane NATO i SAD, a na drugoj Rusija. To su glavni uzroci narastanja tenzija po mišljenju ispitanika", naveo je Pejić.

Manji procenat je onih koji krivca vide u politici Srbije, dodao je on.

Pejić ne vidi da su posljednja dešavanja u vezi sa Zakonom o vjeroispovesti uznemirila građane.

Istraživanje je, naime, pokazalo da je nešto manje od polovine ispitanika reklo je da ne očekuje eskalaciju i da će odnosi polako biti konkretniji, 37 odsto ne zna, 20 procenata smatra da će do eskalacije doći, ali verbalne, dok samo tri procenata očekuje eskalaciju, čak i oružane sukobe.

Na pitanje šta bi Srbija trebalo da radi u krizi sa Crnom Gorom, čak 80 odsto u zbiru (tri ponuđena odgovora) smatra da treba izbjegavati provokacije - 38 odsto kaže da ne treba da odgovaramo bez obzira na provokacije, 24 odsto navodi da treba da imamo znatno pomirljiviji ton, 18 odsto "da stalno podsjećamo na neosnovanost poteza Crne Gore i da izbjegavamo sukobe i zaoštravanje krize".

S druge strane, 20 procenata ispitanih je za to da drzavni vrh Srbije "odgovori istom mjerom, možda čak i jače".

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније