Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: R.P. ]

10. 07. 2019. 12:41   >>  12:41 2

DUG OD 200 MILIONA

Mostarski Aluminij u ponoć ugasio proizvodnju

Mostarska kompanija Aluminij, tačno u ponoć skinuta je sa elektroenergetske mreže, čime je definitivno obustavljena proizvodnja u ovom nekadašnjem hercegovačkom gigantu.

Odlukom, koju je nešto prije ponoći potpisao direktor kompanije Dražen Pandža, nalaže se početak procedure gašenja proizvodnje u Aluminiju.

"Zadužuju se direktori i rukovodioci da odmah rasporede radnike u skladu sa potrebama procedure gašenja, da bi se pokušalo sprečiti nastajanje neotklonjive štete po zdravlje ljudi i imovinu Društva", navedeno je u odluci.

Prekid u napajanju električnom energijom znači kraj za mostarski Aluminij, upozorili su radnici koji su gašenje struje dočekali ispred preduzeća, prenijeli su sarajevski mediji.

Obustavljanje napajanja električnom energijom znači propast pogona "Elektrolize", koji više neće moći da se pokrene zbog složenog tehnološkog procesa proizvodnje.

Aluminij je jedan od najvećih potrošača struje u BiH.

Kada radi u punom pogonu koristi čak četvrtinu električne energije u Federaciji BiH.

Ukupni dug ove kompanije iznosi oko 400 miliona konvertibilnih maraka (više od 200 miliona eura), od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Aluminij zapošljava 900 radnika, a za ovu kompaniju direktno je vezan i veliki broj firmi koje sarađuju sa njima, među kojima je i Luka Ploče.

Hrvatska vlada je suvlasnik 12 odsto Aluminija, a najveći dioničar je federalna Vlada sa udjelom od 44 odsto, dok su mali dioničari i radnici takođe suvlasnici 44 odsto akcija.

Posljednju godinu, radnici su na razne načine izražavali svoju zabrinutost, a uprava je odgovornost uglavnom prebacivala na najvećeg pojedinačnog vlasnika, Vladu Federacije BiH, koja nije poštovala sporazum iz 2013. godine koji je obuhvatao i kupovinu struje po povoljnijim cijenama.

Posljednjih sedmica pojavile su se opcije potencijalnih kupaca iz Švajcarske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, međutim, ispostavilo se da nije bilo ništa od toga.

Radnici Aluminija juče su blokirali magistralni put kod Mostara, ali ih je rastjerala policija.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније