Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

11. 07. 2019. 13:46 >> 13:46
9

TRAŽE VRAĆANJE ČASTI

Holandski veterani tuže državu zbog Srebrenice

Grupa veterana iz holandskog bataljona UNPROFOR-a, koja je 1995. činila dio UN-ovih mirovnih snaga u zoni Srebrenice, ponovo će pokrenuti tužbu protiv vlade Holandije, kojom traže, kako navode, vraćanje časti, izvinjenje i isplatu simboliče odštete.

Advokat veterana, Mihael Rupert, izjavio je da su holandski vojnici bili poslati u "nemoguću misiju".

"Država je poslala te vojnike u nemogucu misiju i tamo ih napustila", rekao je Rupert, prenose agencije.

Rupret je ranije rekao da je vojnicima tokom tih događaja u Srebrenice nanijeta velika šteta, telesne, psihološke i finansijske, kao i njihovim društvenim životima.

Prije tri godine se oko 230 veterana okupilo u namjeri da pokrenu tužbu protiv Holandije, ali su odustali prošle godine kada je ministarka odbrane Ank Bajlefeld najavila istragu povodom problema sa kojima se holandski veterani iz Srebrenice još suočavaju.

"Iako ministarka i dalje vodi razgovore sa radnom grupom bivših mirovnjaka, izvjestan broj veterana ima utisak da se ipak ništa konkretno ne preduzima", objasnio je Rupert.

Najavljeno je da oko 20 vojnika namjerava ponovo da pokrene tužbu protiv vlade Holandije, a njihov zastupnik očekuje da će se grupi pridružiti još oko 100 veterana.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније