Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92, Objavila: J.B.Č. ]

14. 07. 2019. 23:34 >> 23:38

OD FEBRUARA

Hrvatske institucije izložene hakerskom napadu

Hrvatske institucije bile su izložene velikom hakerskom napadu od početka februara ove godine, navodi Index.hr.

Na zvaničnom internet sajtu hrvatskog Zavoda za bezbjednost informacionih sistema (ZSIS) u rubrici “Bezbjednosne objave” izašlo je kratko saopštenje koje, po ocjeni index.hr, zapravo skriva tu činjenicu.

Navodi se da saopštenje nosi naziv “Upozorenje o fišing (nelegalno prikupljanje informacija) kampanji” i u njemu se kaže da je “Zavod za bezbjednost informacionih sistema (ZSIS) u nekoliko državnih tijela pod svojom nadležnošću uočio najnoviju fišing kampanju koja se najvjerovatnije širi putem elektronske pošte" putem linka koji upućuje na "zlonamjernu stranicu hxxps://postahr.vip/".

Prema pisanju portala ZDNet.com, specijalizovanog za digitalne teme, riječ je o “napadu na hrvatske vlasti od strane misterioznih hakera”.

Navodi se da ovaj portal piše da je “misteriozna grupa hakera”, za koje se pretpostavlja da rade za neku državu, uspješno napala i zarazila računare u nekim hrvatskim institucijama vlasti i da je sve to započelo u februaru, a otkriveno tek u aprilu.

Prema ZDNet.com, sve je učinjeno pomoću "malvera" koji do sada nije viđen, zove se "SajlentTriniti" (SilentTrinity), a upućeni u ovu tematiku pretpostavljaju da je riječ o ruskom napadu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније