Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

09. 09. 2013. 19:40   >>  19:40 2

SASTANAK MINISTARA

Nastavlja se trgovinski rat Kosova i Makedonije

Vlada Kosova neće ukinutu mjeru zabrane uvoza makedonske robe u tu zemlju sve dok makedonska vlada to, takođe, ne učini, izjavila je danas u Prištini ministarka trgovine i industrije Kosova Mimoza Kusari-Lila nakon sastanka sa ministrom ekonomije Makedonije Valonom Saracinijem.

 

 

Ministarka Kusari-Lila je prenijela ministru Saraciniju da je Vlada Kosova voljna da se što brže pronađe rješenje aktuelnog stanja između dve države.

“Mi rješenje vidimo kroz institucije i u skladu sa sporazumima potpisanim od strane obje zemlje. Vlada Republike Kosova je spremna da u trenutku kada Vlada Republike Makedonije ukine dvije mere, mjeru ograničavanja izvoza brašna, koja je još uvijek na snazi i mjeru ometanja slobode kretanja ljudi, ukine svoju zabranu uvoza robe koja dolazi iz Republike Makedonije”, poručila je ministarka Kusari-Lila.

Ministar Saracini je rekao da je za Vladu Makedonije od najvećeg prioriteta da se situacija nastala ovih dana što brže prevaziđe, jer je to u interesu obje zemlje i njihovih građana.

“Mjere ograničenja uvoza brašna i pšenice koju je preduzela Republika Makedonija nije bila namijenjena Republici Kosovo i nije bila bilateralna mjera koju smo mi preduzeli prema Kosovu, već prema svih drugim zemljama, a s ciljem zaštite domaće proizvodnje. Nismo prekršili ni CEFTA sporazum imajući u vidu da smo imali destabilizaciju tržišta. I Vlada je morala da interveniše takvim mjerama”, kazao je ministar Saracini.

On je izrazio nadu da će narednih dana kroz dijalog biti usklađeni stavovi dvije Vlade kako bi se rešenje za aktuelni problem pronašlo što prije.

“Apsurdno je da se ovakve stvari dešvaju u vremenu kada Makedonija i Kosovo imaju zajedničke prioritete i kada imamo tijesnu ekonomsku saradnju i kada zajednički treba da radimo na pronalaženju trećeg tržišta”, kazao je Saracini.

Odluka Prištine da blokira uvoz svih proizvoda iz Makedonije  stupila je na snagu sinoć u ponoć i došla je kao recipročna mjera na odluku Skoplja da uvede naplaćivanje taksi građanima Kosova za ulazak u tu zemlju. Svaki automobil je obavezan da plati po 5 eura za ulazak u Makedonju, a svaki kamion i autobus po 20 eura.

Takvu odluku Vlada Makedonije je donijela prije dva dana kao odgovor na embargo koji je zvanična Priština uvela na određene proizvode iz Makedonije, a pošto je prethodno Skoplje ograničilo uvoz brašna s Kosova. Već treću godinu za redom Vlada Makedonije blokira brašno i pšenicu sa Kosova.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније