Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92, Objavila: R.P. ]

18. 07. 2019. 20:52   >>  20:49 22

POSTAVITI KAO PRIORITET

Rezolucija o ubistvu braće Bitići uskoro pred Kongresom

Rezolucija kojom se od Srbije zahtjeva da riješi slučaj ubistva braće Bitići, trebalo bi da se uskoro nađe na glasanju donjeg doma Kongresa SAD-a u punom sastavu, potvrđeno je za Glas Amerike u kancelariji kongresmena Lija Zeldina, podnosioca inicijative za usvajanje tog dokumenta.

U dokumentu koji je u srijedu ponovo usvojio Odbor Predstavničkog doma za spoljne poslove, navodi se da od napretka u rješavanju ubistva američkih državljana Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija treba da zavisi razvitak odnosa SAD-a i Srbije.

"Neprihvatljivo je da nijedna osoba nikada nije proglašena krivom za ubistvo braće Bitići ili bilo kojih drugih zločina povezanih s njihovom smrću i da se niko ne suočava sa optužbama za te zločine", navodi se u rezoluciji, između ostalog.

U rezoluciji se dodaje da bi rješenje tog ubistva Srbija trebalo da postavi kao prioritet.

"Vlada Srbije i njena relevantna ministarstva i kancelarije, uključujući Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, trebalo bi da postave kao prioritet istragu i krivično gonjenje zvaničnika za koje se vjeruje da su odgovorni za te smrti", navodi se u tekstu.

Navodi se i da nekadašnji komandant Žandarmerije Goran Radosavljević Guri, čija je jedinica kontrolisala oblast u kojoj su pronađena tijela braće Bitići, radi kao konsultant jedne firme u Beogradu i da je visoko pozicionirani član vladajuće Srpske napredne stranke.

Poslije ponovnog usvajanja rezolucije u Odboru za spoljne poslove, porodica braće Bitići zahvalila se na angažmanu američkom kongresmenu Eliotu Engelu i predstavniku Liju Zeldinu, na podršci u njihovom pokušaju da ostvare pravdu.

"Svijet zna da Srbija štiti ratne zločince, uključujući one koji su ubili moju braću. Niko ne može biti prevaren", rekao je Iljir Bitići.

On je nekoliko puta javno govorio da je od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića dobio informacije da je za ubistvo njegova tri brata odgovoran Goran Radosavljević Guri, navodi Glas Amerike.

Mehmet, Agron i Ilij Bitići uhapšeni su juna 1999. godine zbog, kako su tvrdile tadašnje vlasti, ilegalnog ulaska u zemlju, i osuđeni na po 15 dana zatvora.

Prema optužnici Tužilaštva za ratne zločine Srbije, oni su izvedeni na sporedni izlaz iz zatvora u Prokuplju i odvedeni u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije u Petrovom Selu u istočnoj Srbiji, gdje su dva dana kasnije ubijeni mecima u potiljak.

Njihova tijela otkrivena su u julu 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, na području baze koju je u vrijeme njihovog ubistva kontrolisala jedinica pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija. Tijela su pronađena sa vezanim rukama i sa ranama od metaka na potiljku.

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu oslobodilo je krivice, dva policajca, optužena za pomaganje u ubistvu braće Bitići, Sretena Popovića i Miloša Stojanovića. Sud je naveo da nema dokaza o njihovoj umješanosti u ubistva američkih državljana.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније