Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Klix.ba, Objavila: J.B.Č. ]

19. 07. 2019. 10:30   >>  10:28 11

PRAVOSNAŽNO

Holandija djelimično kriva za smrt 350 Srebreničana

Vrhovni sud Kraljevine Holandije danas je potvrdio raniju odluku po kojoj je Holandija odgovorna za smrt 350 Srebreničana u julu 1995. godine, prenose holandski mediji.

Ubijeni Srebreničani za koje Holandija snosi odgovornost istjerani su iz baze holandskog bataljona UN-a 13. jula 1995. nakon čega su likvidirani.

Riječ je o konačnoj, pravosnažnoj presudi najvišeg sudskog organa u Holandiji, a nakon žalbe predstavnika porodica ubijenih u genocidu u Srebrenici na zaključak po apelaciji iz 2017. godine na istovjetnu presudu Okružnog suda u Hagu iz 2014. godine.

Tada je Holandija proglašena odgovornom za smrt Srebreničana u omjeru od "30 posto" sa zaključkom kako "nije sigurno" da bi uspjeli preživjeti da su ostali u bazi holandskog bataljona. Bitno je podsjetiti da je tom odlukom Holandija oslobođena odgovornosti za stradanje Srebreničana koji nijesu bili unutar baze Holandskog bataljona stacioniranog u Potočarima.

Prema toj presudi, Holandija je dužna isplatiti odštetu porodicama žrtava. Sam iznos odštete nije preciziran.

Istovremeno, država Holandija je podnijela žalbu po istom predmetu, ali sa zahtjevom da se kraljevina oslobodi odgovornosti za događaje iz jula 1995. godine.

 

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније