Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

29. 07. 2019. 17:40 >> 17:39

TUMAČENJE OVLAŠĆENJA VLADE

Haradinaj traži interpretaciju njegove ostavke

Premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj izjavio je danas da je Ustavnom sudu podnio zahtjev za tumačenje odluke o ostavci i njenim posljedicama kada je riječ o ovlašćenjima vlade.

Navodeći da su vanredni parlamentarni izbori najbolje rješenje u novonastaloj situaciji, Haradinaj je na konferenciji za novinare u Prištini rekao da neće dozvoliti da dođe do institucionalnog vakuma i da je to jedini razlog zbog čega i dalje prisustvuje sastancima vlade Kosova i održava konferencije.

"Nije dobro da se gubi vrijeme kada je riječ o raspisivanju novih izbora, jer za tu odluku postoji volja svih stranaka. Uputio sam dopise predsjedniku Kosova, predsjedniku skupštine i predsjednicima svih stranaka i tu postoji jedna klauzula koja se odnosi na otpočinjanje postupaka i održavanje izbora. Građanima moramo dati mogućnost da iskoriste svoje pravo i izglasaju naredni saziv parlamenta", kazao je Haradinaj.

On je odbacio mogućnost formiranja prelazne Vlade koju bi činili eksperti navodeći da "građani treba da donesu odluku o svojim predstavnicima".

"Mislim da je veoma bitno dati mogućnost građanima da oni odluče ko će formirati sljedeću Vladu Kosova i ko će biti njihovi predstavnici u parlamentu", rekao je Haradinaj i ocijenio da bi "bilo dobro da i Srbi iskoriste ovu priliku i glasaju za one koji će ih najbolje predstavljati na Kosovu".

Upitan kako komentariše navode da ostavka predstavlja političku kalkulaciju, Haradinaj je rekao da ne razumije o kakvim se kalkulacijama radi kada, kako je rekao, "udaraš na samog sebe".

"Neka i oni tako urade pa ćemo razumijeti šta te političke kalkulacije mogu da znače. Prvu teoriju je dao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je znao da se Kosovo osnažilo. On je prvi rekao da je moja ostavka politički trik i kalkulisanje, taj isti čovjek koji nije riješio pitanje braće Bitići, cio dan je radio i sprovodio kampanju protiv mene. To može biti politička kalkulacija ali samo za pravo Kosova jer nijesam smio da oslabim državu Kosovo", kazao je Haradinaj.

Ramuš Haradinaj podnio je ostavku na mjesto premijera 19. jula pošto je iz Specijalnog suda za zločine OVK u Hagu pozvan da u svojstvu osumnjičenog da izjavu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније