Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

31. 07. 2019. 15:04   >>  15:04 19

IZJAVA O BiH

Grabar - Kitarović demantovala novinarku

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar - Kitarović, negirala je da je za medij Jerusalem Post, komentarišući situaciju u Bosni i Hercegovini, kazala da je ta zemlja "vrlo nestabilna i da su je u određenom pogledu preuzeli ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama".

Grabar - Kitarović je, kako piše taj list, tokom susreta sa izraelskim kolegom Reuvenom Rivlinom, komentarišući situaciju u Bosni i Hercegovini izjavila i da je "Zemlja pod kontrolom militantnog islama koji je dominantan u određivanju stavova".

Te su izjave izazvale burne reakcije u BiH i Hrvatskoj, a Kolinda je jutros demantovala da je išta od toga doista rekla.

Kolindin demantij

"Jeste li rekli ono što piše Jerusalem Post?" upitana je predsjednica danas, tokom boravka u Izraelu.

"Apsolutno ne. S predsjednikom Rivlinom sam razgovarala u kontekstu u kojem govorim o BiH i našim drugim susjednim državama i što sam, uostalom, rekla na konferencijama za maedije i prije susreta s predsjednikom Rivlinom i s Netanjahuom, a to je da naše susjedne države želim što prije da vidim u članstvu EU-a. Nijesam davala intervjue i nijesam davala izjave novinarima mimo tih dviju pres konferencija", kazala je Grabar-Kitarović i dodala da su u Jerusalem Postu objavljeni tek "komentari jedne novinarke".

Novinarka: "Kolinda je Iran spomenula samo jednom"

Ta novinarka je Greer Fay Cashman, koja potpisuje članak u Jerusalem Postu u kojem su navedene sporne Kolindine izjave.

Index se obratio toj novinarki, sa pitanjem da li i dalje stoji iza teksta koji je objavila i da li je Kolinda zaista rekla o BiH to što se navodi u njenom članku.

Od novinarke su dobili samo kratak odgovor koji glasi: "Spomenula je riječ Iran samo jednom i to u vezi s nekim migrantima koji poziraju kao izbjeglice, a ne u vezi s vladom BiH.”

Novinarka dala konfuznu izjavu za medije

U konfuznoj izjavi za portal sarajevskog Dnevnog avaza, novinarka je kazala kako ostaje pri navodima o sadržaju razgovora koje su ih iza zatvorenih vrata vodili predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Izraela Reuven Rivlin, ali je istovremeno korigovala najsporniji dio teksta koji je napisala.

"U mojim bilješkama u vezi sa sastankom stoji to što sam i objavila. Ona je spomenula i Iran u jednoj rečenici i vezala ga za migrante. Rekla je da se Iranci kriju među migrantima, da su migranti ponajmanje iz Sirije ili Afganistana, da ih ima iz Afrike i iz drugih dijelova Azije", kazala je novinarka Jerusalem Posta, ali je izgleda opovrgnula najsporniji dio sadržaja teksta koji govori o tome da je BiH država kojom upravlja "militantni islam".

"Navela je (hrvatska predsjednica) i da među njima (migrantima) ima militanata i da oni predstavljaju problem. Nije povezivala vlasti BiH sa militantima i Iranom, već sa migrantima", tumačenje je koje je ponudila Cashman.

"To nije velika priča"

Novinarka takođe kaže da cijela priča o Kolindinu sastanku, o kojoj je objavila tekst, "nije velika priča".

"Kada sam napisala da je BiH pod kontrolom militantnog islama, nisam mislila na BiH kao državu u cjelini, već na pojedine elemente (društva), to nije velika priča", kazala je novinarka Cashman.

"Predsjednica Hrvatske nije govorila o Iranu. Spomenula je Iran samo jednom, i to isključivo u kontekstu migranata koji se pretvaraju da su izbjeglice i koji su u nekim slučajevima povezani s kriminalnim elementima. Ona NIJE spominjala vladu BiH, a njena izjava o povezanosti Irana i terorista odnosila se SAMO na neke od migranata koji su dospjeli u Bosnu i Hercegovinu", navela je Greer Fay Cashman u odgovoru za N1.

Пратите нас на

Коментари19

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније