Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92, Objavila: J.B.Č. ]

04. 08. 2019. 22:32   >>  22:33

KOSOVO

Vjosa Osmani moguća kandidatkinja za premijerku

Poslanica DSK Vjosa Osmani mogla bi da bude kandidatkinja za premijerku na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu.

Prištinska Gazeta Expres piše da je neopoziva ostavka Ramuša Haradinaja na mjesto premijera zatekla kosovsku političku scenu, a najviše opozicioni Demokratski savez Kosova koji se nalazio u procesu unutrstranačkih izbora.

Pojedini mediji su spekulisali da predsjednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači čeka da se izbori unutar DSK završe da bi odlučio da li će Kosovo ići na nove parlamentarne izbore ili će vlada biti rekonstruisana.

Nakon što je Isa Mustafa po treći put izabran za šefa DSK, očekuje se da će privremene prištinske vlasti ubrzo imati datum vanrednih parlamentarnih izbora.

Predsjednik kosovskog parlamenta i predsjednik DPK, koja je okosnica vladajuće koalicije, Kadri Veselji za sjutra je zakazao sjednicu predsjedništva skupštine na kojoj će tema biti raspuštanje parlamenta i određivanje datum vanrednih izbora.

Gazeta Expres piše da je se DSK našao i pod povećanim pritiskom opozicionog Pokreta Samoopredjeljenje na novog-starog lidera Mustafu, zahtjevom za formiranje predizborne koalicije.

"Građani očekuju jedno veliko predizborno jedinstvo i ima izgleda da glasači bilo koje odstupanje od ovog istorijskog očekivanja kazne", izjavio je ranije predsjednik tog pokreta Aljbin Kurti.

Predizborna koalicija nije, međutim, sve što Samoopredjeljenje želi od DSK, piše Expres i dodaje da će taj pokret tražiti da kandidat te evntualne koalicije za premijera bude Kurti.

Jedan od vodećih ljudi DSK i gradonačelnik Gnjilana, Ljufti Haziri, je poručio da bi kandidat te stranke za premijerku na predstojećim izborima mogla biti Vjosa Osmani.

Osmani bi bila prva žena kandidovana za premijera na opštim izborima na Kosovu ikada.

"Vjosa Osmani je uvijek imala prilike i imaće. I danas je potvrđeno i to pitanje. DSK je jedinstvena i očekuje se veliki povratak DSK, ali se ne vezuje ni za jedno posebno ime. DSK ima jednu veliku ekipu i ekipa će izaći kao pobjednik, a ne pojedinac. Spekulativno je baviti se pojedincem. Od danas, DSK će raditi timsk", poručio je Haziri.

Inače, sam Haziri negirao je da ima ambicije da bude kandidat za premijera, budući da ga interesuje samo funkcija gradonačelnika koju trenutno obavlja.

Pored Agima Veljijua, Haziri je bio jedan od kandidata za koga se vjerovalo da bi mogao na unutarstranačkim izborima da bude izabran za lidera DSK, ali se to nije dogodilo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније