Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Mina, objavila B.B. ]

13. 08. 2019. 13:43   >>  13:49 21

DODIK SAOPŠTIO

U NATO jedino ako to uradi i Srbija

"Puta u NATO nema. Mi smo vezani za Srbiju u tom pogledu. Ako Srbija za sto godina uđe u NATO i mi ćemo, ako za 300 godina ne uđe nećemo ni mi, sve dok ja i moja politička opcija rukovodimo time", rekao je Dodik u intervjuu Tanjugu.

Godišnji nacionalni plan reformi (ANP), koji je korak ka integraciji Bosne i Hercegovine (BiH) u NATO, neće biti poslat u Brisel, jer se Republika Srpska (RS) protivi ulasku u taj vojni savez, poručio je predsjednik RS Milorad Dodik.

Dodik je tako odgovorio na spekulacije da je dogovorom sa Bakirom Izetbegovićem (SDA) i Draganom Čovićem (HDZ) odustao od politike vojne neutralnosti Republike Srpske.

On je rekao da se u Principima za formiranje vlasti ne pominje ANP i da on neće biti poslat u Brisel, kao i da RS ne želi nivo saradnje sa NATO-om koji bi bio veći od onog koji trenutno ima Srbija.

"BiH neće predati Briselu ANP, nigde ne piše da hoće. Svako tumači kako hoće, ali Vuk Karadžić je rekao "čitajte kako piše, razumite kako je napisano", naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, Partnerstvo za mir i IPAP su dovoljni.

Dodik je objasnio da u preambuli principa jasno stoji opredjeljenje da se doprinese ubrzanom reformskom procesu, kako bi BiH mogla da počne pregovore o pridruživanju, ali prije svega sa Evropskom unijom, dok se nigdje ne pominje NATO.

Upitan da li potpisnici sporazuma Izetbegović i Čović znaju da on neće dozvoliti da ANP prođe, Dodik je odgovorio potvrdno.

"Znaju, rekao sam im direktno u razgovorima", dodao je on.

Dodik je kazao da nije siguran da će Savjet ministara biti formiran u roku od 30 dana, na kojem je sam insistirao.

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније