Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ Beta ]

15. 08. 2019. 21:38   >>  21:45 4

PALMER SAOPŠTIO

"SAD vide budućnost BiH u EU i NATO"

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Metju Palmer izjavio je da njegova zemlja podržava nedavni dogovor političkih lidera u BiH, kao i to da budućnost BiH bude vezana za EU, NATO i partnerstvo sa SAD.

Palmer je u intervjuu za Glas Amerike rekao kako je važno da Bosna i Hercegovina preda Godišnji nacionalni program (ANP), kao i da vjeruje da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik neće zadržati tvrdokornu retoriku, poput one da će u pitanje dovesti nadležnosti koje su, prema njegovom mišljenju, prebačene s entiteta na državu.

Prema njegovim riječima, postoji dogovorena politika na državnom nivou koja podržava i put ka EU i put ka NATO.

"Ne vjerujemo da su ti putevi na bilo koji način kontradiktorni, upravo suprotno. Komplementarni su. U suštini, reforme koje su dio NATO procesa podržavale bi reforme koje su potrebne da i BiH krene prema EU", istakao je on.

Komentarišući informacije o tome da bi se moglo raspravljati o redukovanom ANP-u, Palmer je naveo da je "država ta koja odlučuje o brzini i opsegu angažmana s NATO kao institucijom".

"Važno je, kako mi na to gledamo, da se ANP preda, kako bi BiH mogla biti partner NATO u promovisanju reformi u odbrambenom i sigurnosnom sektoru", istakao je američki diplomata.

Komentarišući Dodikove prijetnje da će dovesti u pitanje nadležnost više institucija BiH na teritoriji RS, ako se do 5. septembra ne formira novi Savjet ministara BiH, Palmer je ocijenio da "takve prijetnje neće pomoći u stvaranju političke klime koja vodi ka kompromisu i dogovoru".

"Nadam se da Dodik neće zadržati takvu tvrdokornu retoriku. Mislim da je to u osnovi beskorisno i da stvara političku klimu u kojoj imate pobjednike i gubitnike, a ne priliku da svi dobiju dio onoga što žele i da budu u poziciji da prihvate da su nešto uspjeli", naveo je on.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније