Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

13. 09. 2013. 15:15   >>  15:16

NOVI PREMIJER

Rama prvo na Kosovo

Položaj Albanaca u regionu nikada nije bio bolji, konstatovali su danas u Prištini premijeri Albanije i Kosova, Edi Rama i Hašim Tači.

Novi premijer Republike Albanije, Edi Rama, koji boravi u svojoj prvoj zvaničnoj poseti Kosovu, ocijenio je da za Albance danas najbolji istorijski momenat u regionu.

“Naša inostrana politika biće nula problema sa svim susedima, što znači da ćemo uraditi sve što je moguće, da garantujemo puno poštovanje slobode i prava i ponosa svih Albanaca gde god da se nalaze u ovom regionu”, kazao je Rama.

I premijer Tači se složio da Albanci danas u regionu nijesu diskriminisani, te da se sve više afirmišu.

“Albanci nikada u svojoj istoriji nijesu imali bolji položaj, položaj koji je aktivan i pozitivan, a ne samo diskriminisatorski i pasivan”, kazao je Tači na zajedničkoj konferenciji za novinare dva premijera, kojoj su prisustvovali i brojni ministri kosovske i albanske Vlade.

Premijer Albanije je, inače, jutros dočekan uz najviše državničke počasti ispred zgrade Vlade u Prištini. Potom je uslijedio sastanak premijera Rame i Tačija, kao i sastanak delegacija dvije zemlje predvođene premijerima.

 

Rama je istakao da je na Kosovo došao kako bi otvorio novu epohu saradnje između Albanije i Kosova i kako bi se još više harmonizovali zajednički interesi Albanaca.

“Složili smo se da u oktobru održimo održimo prvu zajedničku sjednicu dvije Vlade i da otpočnemo proces zajedničke strateške vladavine između Albanije i Kosova”, kazao je Rama.

On je rekao da postoji zajednička ambicija da obije zemlje budu aktivne i da sarađuju sa svim zemljama u regionu, koje su još uvjek van ujedinjene Evrope, ali imaju mogućnost da joj se približe. Rama je ocijenio da u tom pravcu veliku važnost ima Sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

“Zahvaljujući sporazumu Kosova i Srbije, kao jednom istorijskom momentu za region, Kosovu, ali i svim Albancima i u Albaniji, dat je nov kredibilitet u očima evropske porodice i u očima demokratskog svijeta”, kazao je Rama.

Premijer Kosova se zahvalio Rami na podršci koju je pružio Kosovu u dijalogu sa Srbijom i istakao da postoji mogućnost produbljavanja saradnje između dvije zemlje.

“Razgovarali smo o mogućnostima bolje saradnje na polju ekonomije, kulture, obrazovanja i u svim ostalim sferama institucionalne saradnje”, kazao je Tači.

Rama se odvojeno sastao i sa kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom i predsjednikom Skupštine Jakupom Krasnićijem.

Njemu je ovo prva zvanična posjeta van zemlje od kada je u utorak imenovao za premijera Albanije.

 

(tekst i foto: Anadolija)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније