Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

03. 09. 2019. 23:37 >> 23:35
16

PALMER SAOPŠTIO

"Postoji prostor za sporazum Beograda i Prištine"

Specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je danas da postoji mali prostor za mogućnost postizanja sporazuma Beograda i Prištine i to između formiranja vlade na Kosovu i izbora u Srbiji, prenio je portal Kossev.

Palmer, koji je danas govorio na Bledskom strateškom forumu, rekao je da nema vremena za gubljenje i da treba iskoristiti tu mogućnost dodajući da očekuje od Evropske komisije da se što prije pripremi za nastavak dijaloga i ubrza tranziciju između dva visoka predstavnika – od Federike Mogerini na Žozepa Borela.

"Naš cilj je da dvije strane vratimo za pregovarački sto, očekujemo da nova kosovska vlada bude naš snažan partner, da bude za dijalog, ukine takse i ozbiljno radi ka postizanju sporazuma", rekao je Palmer.

Specijalni predstavnik je izrazio nadu da će SAD ubijediti šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je "kampanja za povlačenje priznanja kontraproduktivna" i dodao da svi moraju da se fokusiraju na krajnji cilj - normalizaciju odnosa i otvaranje puta ka EU kako za Srbiju, tako i za Kosovo.

Odgovarajući na pitanje šta njegovo imenovanje znači za region, Palmer je rekao da je njegov posao da bude "prisutan".

"Stejt department je imenovanjem specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan pokazao spremnost da odgovori na zahtjeve. Čuli smo u regionu, redovno čujemo i od naših evropskih partnera da SAD nijesu dovoljno posvećene Zapadnom Balkanu, nedovoljno prisutne, nedovoljno uključene. Moj cilj u ovoj ulozi stoga je da budem prisutan", dodao je Palmer.

Bledski strateški forum ove godine je posvećen stabilnosti u regionu, održivom razvoju i ekonomskom napretku, a okupio je veliki broj visokih zvaničnika iz Evropske unije, sa Zapadnog Balkana, Turske, SAD i međunarodnih organizacija.

 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније