Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, objavila B.B. ]

04. 09. 2019. 16:15   >>  16:19 6

CRNADAK OCIJENIO

Glavna tema za SAD je i dalje Kosovo

Sjedinjene Američke Države žele da pokažu da nijesu izgubile interes za region, a pokazatelj toga je i imenovanje specijalnog predstavnika za Balkan, ocijenio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) ministar spoljnih poslova BiH, Igor Crnadak.

Crnadak je tokom Bledskog strateškog foruma u utorak razgovarao sa specijalnim predstavnikom državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan, Metjuom Palmerom, prenosi danas RSE.

Crnadak smatra da će američka administracija biti vrlo aktivna u rješavanju problema u BiH, da je Palmer "čovjek sa velikom energijom i dobar poznavalac odnosa u BiH", ali je dodao da Bosna mora biti svjesna da neće biti glavni prioritet u regionu.

"Glavna tema ostaje Kosovo i kako će se sve dalje odvijati s nastavkom dijaloga u kontekstu izbora koji će uslijediti na Kosovu i iduće godine u Beogradu, odnosno Srbiji. Ali, sigurno je da će biti prisutni i sigurno je da ćemo im i mi biti u fokusu", rekao je Crnadak.

On je rekao da ne misli da će imenovanje Palmera donijeti zaokret u američkoj politici prema Zapadnom Balkanu, ali očekuje "zaokret u dinamici".

"Sigurno je da ćemo imati jači tempo, veću presiju - u pozitivnom smislu, da se otvoreni problemi rješavaju, i u tom kontekstu mislim da to treba pozdraviti", rekao je on.

Rekao je da je "jedna od pozadina ideje" imenovanja Palmera upravo to da ojača američki uticaj u regionu.

"Ono što smo slušali ovdje posljednjih mjeseci, možda i godinu dana, jeste da Amerika želi da na vrlo jasan način pokaže da nije izgubila interes za region i da će tu ostati veoma prisutna. Mislim da to potvrdu dobija Palmerovim imenovanjem i da će se raditi na dnevnom osnovu da se stvari ovdje rješavaju i pomjeraju naprijed", rekao je Crnadak.

Što se tiče BiH, rekao je, jasno je da je njen sljedeći korak odluka o kandidatskom statusu u EU, a da Crna Gora koja ide naprijed u odnosu na ostale u evropskim integracijama, želi da nastavi sa ostalim poglavljima, kao i Srbija.

"Ali ono što je za mene najvažnije, što je provejavalo iz diskusije je da svi smatraju da stvari treba da teku mnogo brže, da mi radimo brže, ali isto tako i da Evropska unija bude odlučnija o pitanju proširenja i da treba da shvate da ovo u stvari nije proširenje, nego završetak i kompletiranje Evropske unije. To je bio glavni okvir rasprave", rekao je Crnadak.

Potvrdio je da je u svom razgovoru sa Palmerom o BiH glavna tema bilo konstituisanje vlasti u BiH i da SAD smatraju da to treba završiti što prije, kao i da Amerika "nema nikakve favorite i ne navija za neku stranu posebno".

Rekao da je očigledno da je Godišnji akcioni plan glavni problem tri stranke koje već deset mjeseci pregovaraju o novoj vlasti BIH, ali da SAD, iz razgovora koji je imao, ne žele ništa da nametnu, ništa da prejudiciraju, "niti da pretežu na bilo koju stranu", već da im je važno da se razumije "situacija" s tim planom.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније