Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Klix.ba, objavila B.B. ]

06. 09. 2019. 08:39 >> 08:42

LIDERI BIH I RS

Nema sastanka sa Hanom dok ne usaglase stavove

Evropski komesar za proširenje Johanes Han bio je spreman da organizuje sastanak sa članovima Predsjedništva BiH, kako bi se pronašao model za deblokadu procesa formiranja vlasti i imenovanje mandatara za Vijeće ministara BiH, ali su Željo Košić i Šefik Džaferović odlučili da je nema smisla ići u Brisel, kada nema usaglašenih stavova sa Miloradom Dodikom.

Iako se pojavila informacija da su članovi Predsjedništva BiH Komšić i Džaferović odbili poziv Hahna, Klix.ba saznaje da zapravo sastanak nije ni zakazan, niti je stigao ikakav zvaničan poziv, već je evropski komesar kroz razgovor ponudio da, ukoliko može, pomogne u približavanju stavova.

Komšić i Džaferović su donijeli zaključak da nema smisla ići u Brisel ukoliko stavovi prije eventualnog susreta neće biti približeni, odnosno ako sastanak sa Hanom neće donijeti nikakav dogovor i rješenje.

Kočnica u cijelom procesu su već poznati tvrdi stavovi Milorada Dodika koji i dalje ne želi da čuje za slanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), što kod ostale dvojice članova Predsjedništva BiH rezultira odbijanjem glasanja o mandataru, odnosno imenovanju Zorana Tegeltije kao kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Komesar Han oglasio se danas povodom neformiranja vlasti u BiH, poručivši da politički lideri nastave s dijalogom bez daljnjeg odlaganja.

"Formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini od suštinske je važnosti za proces evropskih integracija. U tom kontekstu, angažovao sam se sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine da ohrabrim političko vođstvo da provedu sporazum od 5. augusta. Od njih očekujem da preuzmu odgovornost i nastave sa dijalogom u cilju imenovanja Vijeća ministara, bez daljnjeg odlaganja, skoro godinu dana nakon održavanja izbora", poručio je Han.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da se slaže s komesarom za proširenje Evropske unije u vezi formiranja vlasti u BiH, ali da prvo treba dostaviti ANP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније