Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

17. 02. 2013. 08:43 >> 08:40
9

PET GODINA POSLE

Priština obilježava godišnjicu nezavisnosti

Na današnji dan, 17. februara, prije pet godina Kosovo je proglasilo nezavisnost.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga rekla je da ovaj jubilej dočekuju ubijeđeni da je učinjeno mnogo da Kosovo postane "država velikih mogućnosti".

"Republika Kosovo je nepobitna realnost, a njena nezavisnost je nepovratni proces. Ostvarena je volja njenih građana. To je jedna nedjeljiva cjelina, država svih onih koji žive unutar njenih granica, bez razlike", ukazala je Jahjaga na svečanosti na kojoj su bili predsjednik Albanije Bujar Nišani i ministar odbrane Makedonije Fatmir Bisljimi.

Ona je rekla da na Kosovu svi ljudi, nezavisno od etničke, vjerske i rodne pripadnosti uživaju jednaka prava,"odlučni da postanu dio ujedinjene Evrope".

Pošto je podsjetila da je 17. februara 2008. godine proglašena nezavisnost, Jahjaga je napomenula da Kosovo na tom putu nije bilo samo.

"Uz nas smo imali Sjedinjene Američke Države, našeg saveznika i vječitog prijatelja, Veliku Britaniju, Nemačku, Francusku, Italiju, države EU, Albaniju i druge države, koje su podržale naša nastojanja da zavladamo svojom sudbinom", istakla je Jahjaga.

U Deklaraciji o nezavisnosti koju je 17. februara 2008. aklamacijom usvojila Skupština Kosova, navedeno je da će nezavisno Kosovo biti "posvećeno miru i stabilnosti", a da će kosovska država biti "formirana na osnovu plana Martija Ahtisarija".

"Kosovo je demokratsko, laičko i multietničko društvo" koje će prihvatiti "međunarodno civilno i vojno prisustvo". "Nezavisnošću, Kosovo preuzima međunarodne obaveze, obezbjeđuje sigurnost granica sa susjednim zemljama i odriče se nasilja kao načina za rješavanje nesuglasica", piše, pored ostalog, u tom dokumentu.

Dan kasnije Kosovo je priznalo osam zemalja, prvi je bio Avganistan, zatim SAD, Francuska, Albanija, Turska, Velika Britanija, Australija i Senegal.

U proteklih pet godina Kosovo je priznalo oko 90 država, među kojima su zemlje regiona, osim BiH, i 22 zemlje članice EU.

(RTS)

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније