Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: Klix, Objavio: I. P. ]

11. 09. 2019. 09:50 >> 11:10
6

PROSJEČNE BRZINE

Hrvatski vozovi najsporiji u EU, a albanski u Evropi

Susjedna Hrvatska ima najsporije vozove u Evropskoj uniji koji u prosjeku voze tek 58,2 km/h, a jedine evropske zemlje koje imaju sporiju željeznicu, a koje nisu u Evropskoj uniji su Bosna i Hercegovina (54,5 km/h), Srbija (54,3 km/h), Makedonija (53,1 km/h) i Albanija (27,6 km/h). Crnogorski vozovi nijesu se našli na spisku.

Prema stranici s infografikama i kartama Smardart, mnogi vozovi u EU voze brzinom i od 250 km na sat.

Najbrži vozovi su u Španiji koji u prosjeku voze brzinom od 199,4 km na sat, slijedi je Francuska čiji vozovi voze brzinom od 195,9 km na sat, a potom Italija sa 169,9 km na sat.

Njemački vozovi voze brzinom od 141,6 km na sat, a u Velikoj Britaniji 134,4 km na sat.

U Hrvatskoj je prosječna brzina vozova samo 58,2 km na sat, što je dvostruko sporije nego u Austriji gdje je prosječna brzina 106,8 km na sat.

U Poljskoj prosječna brzina vozova je 114 km na sat, Grčkoj 94 km na sat, Mađarskoj 84 km na sat, Bugarskoj 73 km na sat, a u Sloveniji 72 km na sat.

Ono što je zanimljivo jeste da su francuski brzi električni vozovi TGV najbrži u Evropi i mogu postići brzinu od vrtoglavih 575 km na sat, dok njemački Transrapid maglev voz vozi 500 km na sat.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније