Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: F.R. [ Beta ]

14. 09. 2019. 15:01   >>  14:59 23

TAGESŠPIGEL PIŠE

"Briselu se ne dopada srpsko jahanje na dva konja"

Srbija ne samo politički već i ekonomski pokušava da balansira na žici između istoka i zapada, ali to ne nailazi na oduševljenje Brisela, piše njemački list Tagesšpigel, prenosi danas Dojče vele (Deutsche Welle - DW).

"Srbija ne samo politički već i ekonomski pokušava da balansira na žici između istoka i zapada... Medjutim srpsko artističko jahanje na dva konja nikako ne nailazi na oduševljenje u Briselu", prenio je nemački list.

Tagesšpigel dodaje da su "briselski izaslanici poput Dejvida Mekalistera, izvjestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, podsjetili da danom ulaska u EU Srbija mora da napusti druge sporazume poput dogovora sa Evroazijskom unijom.

"Još je jasniji bio šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak koji je rekao da taj korak ne doprinosi putu u EU", naveo je list.

DW je podsjetio da bi Srbija uskoro mogla da postigne sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom. Nada Srbije je da će 99,5 odsto svojih proizvoda moći da plasira bez carina na tržište od 182 miliona ljudi koje čine Rusija, Bjelorusija, Jermenija, Kazahstan i Kirgistan.

"Zvanično su sveprisutni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova nacionalističko-populistička Vlada privrženi približavanju EU. Ali jedan od razloga što Beograd i otvoreno evroskeptična provladina štampa traže bliskost sa Rusijom, ali i Pekingom, jeste diplomatska zaštita Moskve u trajnoj borbi za Kosovo koje Srbija ne priznaje", piše berlinski list.

Tagesšpigel je ocijenio da se "Srbija zaisto mučno probija kroz pristupni maraton. Sada više niko ni u Briselu ni u Beogradu ne govori o 2025. kao ciljnom terminu za ulazak u EU".

"Čak se i srpski ekonomisti pitaju da li su navodne prednosti ulaska u Evroazijsku uniju veće od političke štete u odnosima sa EU. Jer iako Srbija već sada ima sporazume o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Bjelorusijom i Kazahstanom za 95 odsto svojih izvoznih proizvoda, spoljna trgovina sa istočnim partnerima ostaje skromna", dodao je Tagesšpigel.

Trgovinska razmena sa zemljama EU čini 63,2 odsto srpske razmene, dok sa pet zemalja Evroazijske unije taj postotak iznosi tek 7,5.

"Još uvijek Srbija izvozi prilično više svojih dobara u susjednu Bosnu i Hercegovinu (7,4 odsto) nego u često mistifikovanu bratsku Rusiju (5,2 odsto)", dodao je Tagesšpigel.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније