Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92.net, objavila B.B. ]

17. 09. 2019. 09:49   >>  09:47 23

DODIK SAOPŠTIO

"Deklaracija SDA poziv na raspad BiH"

Deklaracija SDA Bakira Izetbegovića poziv je na definitivni raspad BiH iza koga stoje bošnjačke stranke, kaže srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik za RTS navodi da je ta Deklaracija nastavak Islamske deklaracije Alije Izetbegovića i da Republika Srpska ima spreman odgovor.

On je rekao da je činjenica da u SDA žele Bosnu i Hercegovinu u kojoj bi oni većinski odlučivali o svemu i u kojoj bi prilagodili sebi organizaciju. To je, dodaje, iluzija koja se održava godinama i koja je sada definitivno i konkretno napisana u deklaraciji.

"Ono što rade je direktan poziv na destabilizaciju BiH i urušavanje osnovnih principa", istakao je Dodik.

On je dodao da se u Islamskoj deklaraciji jasno navedeno da, kada muslimani postanu većina, treba da urede državu po šerijatskim pravima.

Kaže i da se dobar dio građana radikalizovao i učestvovao u sirijskom ratu, a kaže i da je Islamska država u Siriji djelovala na bazi Islamske deklaracije Alije Izetbegovića.

Dodik ističe da svi u Republici Srpskoj odbijaju bilo kakvu mogućnost da se BiH održi mimo dva entiteta i tri konstutivna naroda.

Na pitanje da li deklaracija SDA ima podršku van BiH, Dodik je rekao da sigurno ima u nekim krugovima, ali ne u onim koji su racionalni i koji poznaju situaciju u BiH, jer se oni sigurno plaše razvoja događaja.

Poručuje da Republika Srpska želi da se održi mir i da će se ponašati u skladu sa tim. Međutim, dodaje da je sada legalizovano da politički procesi koje vode druga dva naroda mogu da budu legitimisani sa stanovišta bilo kakvih zahtjeva.

Dodik je naveo da će odgovor RS biti sistematičan i da pokušava da objedini sve političke snage u RS.

Kaže i da će predložiti opoziciji koja je u vlasti u BiH, da napusti partnerstvo sa SDA i da se ne prihvataju nikakvi razgovori sa tom strankom.

"SNSD će se sigurno pridržavati dogovora", poručio je Dodik i naveo da se SDA doveo u poziciju u kojoj niko od Srba i Hrvata neće sa njima da radi, što je pat pozicija koja više liči na raspad BiH nego na očuvanje ustavnog poretka.

Kongres SDA usvojio je Programsku deklaraciju u kojoj se navodi da je primarni i dugoročni cilj ove stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika BiH, sa tri nivoa vlasti - državnim, regionalnim i lokalnim.

"Sve što je o ustavnoj reformi u BiH napisano u Programskoj deklaraciji SDA usvojenoj na 7. Kongresu, stajalo je i u programskim deklaracijama usvojenim na kongresima SDA 2009. i 2015. godine", saopšeno je danas iz Stranke demokratske akcije.

U ovoj stranci se pitaju zašto su se iz entiteta RS i susjedne Srbije baš sada "sjetili" da dovedu u pitanje nešto što je već decenijama jasan stav SDA i legitiman politički cilj.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније