Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

29. 09. 2019. 12:58 >> 12:57
11

VOŽNJA TRAJE 25 DANA

Uspostavljena željeznička linija između Srbije i Kine

Ministarka saobraćaja Srbije Zorana Mihajlović kaže da je uspostavljena prva željeznička linija između Srbije i Kine.

Prvi teretni voz za Srbiju krenuo u utorak iz kineskog grada Đinana.

"Prvi teretni voz krenuo je u utorak iz kineskog grada Đinana u provinciji Šangdong za Srbiju. U ovoj kompoziciji nalazi se oprema koju kineske kompanije CRBC i CCCC koriste za izgradnju brze pruge od Beograda do Budimpešte. Ovim je Srbija dobila željezničku kargo liniju sa Kinom", izjavila je Mihajlovićeva, navodi se u saopštenju njenog kabineta.

Kako je navela, razdaljina između tog grada i Beograda je oko 10.500 kilometara, vožnja će trajati 25 dana, a voz prolazi kroz Kinu, Kazahstan, Rusiju, Ukrajinu, Slovačku i Mađarsku, odakle dolazi u Srbiju.

"Otvaranje ove željezničke kargo linije između Kine i Srbije stvara mogućnosti i za sve privrednike iz Srbije, ali i regiona, da mogu svoju robu da izvoze na kinesko tržište, kao i da uvoze potrebnu robu iz Kine, jer je željeznički transport mnogo isplativiji od vazdušnog i pomorskog saobraćaja", navela je Mihajlović.

Željeznički saobraćaj jedan je od centralnih vidova saobraćaja kineske globalne ekonomske inicijative "Pojas i put", a brza željeznička pruga od Beograda do Budimpešte sastavni je dio tog projekta, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније