Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Klix.ba, objavila B.B. ]

01. 10. 2019. 08:55 >> 09:02
17

VLAST U BIH UZ JOŠ JEDAN USLOV

Dodik: Strane sudije da odu iz Ustavnog suda

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će srpska strana narednih dana, najvjerovatnije, usloviti formiranje vlasti na nivou BiH time da strane sudije odu iz Ustavnog suda BiH.

"I mi ćemo sada, kao neki drugi, početi da uslovljavamo formiranje vlasti", poručio je Dodik.

On je ponovio da su SNSD, čiji je lider, i srpska koalicija od početka tražili formiranje vlasti na nivou BiH, da se s tim saglasio HDZ, ali da je bošnjačka strana okupljena oko SDA počela da taj proces uslovljava nastavkom puta prema NATO-u, što je za Srbe neprihvatljivo.

Dodik je rekao da je nakaradan nedavni poziv lidera SDA Bakira Izetbegovića kandidatu SNSD-a za predsjedavajućeg Vijeća ministara da iznese svoj program, jer ga Predsjedništvo BiH nije ni imenovalo.

"On traži od njega program. Izetbegović kaže da traži sprovođenje sporazuma lidera SNSD-a, HDZ-a i SDA od 5. augusta, iako tamo piše da on ne važi ako se ne realizuje za 30 dana. To je besmisleno", rekao je Dodik u emisiji "Dosije" ATV-a.

Dodik je rekao da aktuelni negativni procesi u BiH, u kojima nijesu formirane osnovne institucije, pokazuju da ta zemlja ne mora da postoji.

"Sa druge strane, institucije Republike Srpske funkcionišu, politička situacija je stabilna i društvo nipošto nije podijeljeno, iako to neki pokušavaju tako da predstave", rekao je Dodik.

On je pojasnio da Republika Srpska funkcioniše i bez formiranja novog Vijeća ministara i drugih organa zajedničke vlasti.

"Nemamo nikakve koristi od formiranja tih organa, pa i Predsjedništva u kojem sjedim. Bez obzira na moje velike napore, nije iskorišćena prilika da realizujemo neke važne ugovore sa Turskom u vezi za izgradnjom autoputa Beograd - Sarajevo ili mostom na Savi. Vjerovatno će se to riješiti zadnji dan, ali to je potpuno neozbiljno", ocijenio je Dodik.

On je ponovio da je od međunarodne zajednice negativno prihvaćeno pominjanje referenduma o bilo kom pitanju od značaja za Srbe iz BiH.

"Otišli smo na jedan referendum i on je prošao. Biće ih još i moj narod mora naučiti da svoje političke zahtjeve može nesmetano i jasno da iznosi, te da će svoja statusna pitanja uvijek rješavati referendumom, a nikada sukobom. Neće ovdje biti nikakvog sukoba i rata. Ne mogu isključiti neki teroristički napad, s obzirom na prisustvo terorista u BiH koji su se vratili sa Bliskog istoka, ali formacijskog rata i sukoba neće biti. Mi to uopšte ne prizivamo", poručio je Dodik.

On je rekao da nije prihvaćen njegov nedavni predlog liderima opozicije iz RS-a da napuste Vijeće ministara i zajedno sa vladajućom koalicijom naprave zajednički nastup ili da na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske zajednički donesu zaključke o deklaraciji SDA i ponašanju međunarodnog faktora.

Пратите нас на

Коментари17

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније