Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

09. 10. 2019. 08:56 >> 08:56
24

ODLIKOVAN I DODIK

"Ovo je orden srpskom narodu u RS"

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kojeg je SPC odlikovala Ordenom Svetog Simeona Mirotočivog, izjavio je da je to "orden srpskom narodu u RS".

Zahvalivši na tako visokom odlikovanju, Dodik je rekao da ono pokazuje ljubav i prvrženost Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC).

Dodao je da život čovjeku priredi mnoga iznenađenja, a jedno od takvih je, kazao je, upravo odlikovanje koje je primio.

Odlikovanje je Dodiku uručeno na Svečanoj akademiji u beogradskom "Centru Sava", povodom obilježavanja osam vjekova autokefalnosti SPC.

"Nijesam mogao ni da zamislim da ću stajati ovdje na ovo mjestu, u ovako značajnom danu, i dobiti ovako visoko odlikovanje Crkve u koju vjerujem", rekao je Dodik.

Istakao je da su Srbi kao narod ispisali hiljade stranica istorije, ali da je prvu i najznačajniju ispisao Sveti Sava prije 800 godina.

"Ta, prva stranica odredila je sve poslije. Ujedinivši sve srpske zemlje, a potom izborivši autokefalnost naše crkve Sveti Sava nam je, kao narodu, i u nacionalnom i u duhovnom smislu dao perspektivu. Usmjerio nas je na pravi put kojim smo koračali 800 godina", rekao je Dodik.

Ukazao je da, kad god su Srbi kao narod bili na tom putu, nijesu griješili.

Trud Svetog Save, istakao je, nije ostavio trag samo na Crkvu, već je vidljiv u svim oblastima života - nauci, kulturi, pravu, politici.

"Učio nas je da budemo hrabri, ali mudri i istrajni, kakav je bio - Sveti Sava. Mudro je upravljao svojim brodom i naš narod i Crkvu, uprkos iskušenjima koja nijesu bila ništa manja nego danas, uspješno je izveo na siguran put", rekao je Dodik.

 

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније