Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

17. 09. 2013. 21:49 >> 22:42
1

EU SRBIJI

Ključni pravosuđe, mediji i Parada

Održavanje Parade ponosa, reforma pravosuđa i stanje u medijima biće ključni u ocjenjivanju Srbije u Briselu, saznaje Blic iz izvora bliskih Evropskoj komisiji.

Blic navodi da će ovi faktori biti uzeti u obzir pri pripremama za otpočinjanje pregovora o članstvu sa EU.

"Dok Srbija bude ispunjavala briselski sporazum sa Prištinom, zemlje članice EU gledaće blagonaklono na otpočinjanje pregovora, ali to ne znači da ćemo zanemariti reforme. Posebno smo zabrinuti za stanje u pravosuđu, zbog činjenice da se kasni sa usvajanjem zakona kojima se reguliše ova oblast, kao i zbog toga što se medijska strategija ne ispunjava. Neprihvatljivo je da vlasništvo u medijima nije transparentno, da država ima vlasništvo u medijima i da podaci iz tužilačkih istraga u kriminalnim slučajevima cure u medije i tako služe za političke obračune", rekao je za "Blic" izvor blizak Evropskoj komisiji.

Na ove teme će u Briselu, na prvom zvaničnom upoznavanju sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom, biti upozoreni ministar zadužen za evropske integracije Branko Ružić i glavni pregovarač Srbije Tanja Miščević.

Miščević je juče najavila medijima da će razgovarati sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom o stanju reformi u Srbiji, ali je istakla da neće biti predstavljen godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku. Taj izvještaj se očekuje u oktobru.

Na drugoj strani izvjestilac EP Jelko Kacin je kazao da Parada nije uslov, niti bilo šta što nameće EU, ali njeno održavanje u Srbiji ima snažnu podršku Unije i država članica.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније