Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92, Objavila: J.B.Č. ]

17. 10. 2019. 09:04 >> 09:04
9

DRUGI U EU PO EMIGRACIJI

Hrvatsku napustio svaki peti građanin

Hrvatska, poslije Malte, ima najveću stopu emigracije u Evropskoj uniji, pokazuje najnoviji izvještaj Svjetske banke.

U izvještaju pod nazivom "Migracije i odliv mozgova u Evropi i Srednjoj Aziji" navodi se da je Hrvatsku do sada napustilo 21,9 odsto stanovništva, odnosno da petina građana koji su se rodili u toj zemlji sada živi izvan nje.

Iza Hrvatske su Portugalija i Litvanija koje je napustilo više od 20 odsto populacije. Visoka stopa emigracije predstavlja višestruki problem za mnoge zemlje, pogotovo u smislu odliva mozgova, prenosi Index.hr.

Navodeći da za Srbiju nema podataka, portal piše da su stope iseljavanja visoko kvalifikovanih radnika posebno visoke u nekim zemljama Balkana i Istočne Europe, u kojima je evidentiran niži dohodak. Tako visokoobrazovane osobe čine čak 55 odsto ukupnog broja emigranata iz BiH, više od 40 odsto u Jermeniji i Letoniji, a skoro 40 odsto u Albaniji. U Hrvatskoj je odliv mozgova manji nego u tim zemljama, ali je i dalje značajno visok - oko 27 odsto.

Dvije trećine svih migranata u svijetu nalaze se u ekonomski razvijenim zemljama Sjeverne Amerike ili Zapadne i Istočne Evrope. Udio imigranata u zapadnoevropskim zemljama posebno je porastao u posljednje četiri decenije. Najviše imigranata u odnosu na domaće stanovništvo ima u zemljama Savjeta za saradnju arapskih zemalja Zaliva, a zatim u Australiji, Kanadi i na Novom Zelandu, gdje imigranti čine oko 20 odsto ukupnog stanovništva.

U velikom dijelu Zapadne Evrope i Sjedinjenih Američkih Država udio imigranata među domaćim stanovništvom približava se brojci od 15 odsto, što je oko četiri puta više od svjetskog prosjeka.

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније