Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, Objavila: R.P. ]

17. 10. 2019. 22:37 >> 22:35

SRBIJA - KOSOVO

Ešton: Mi nismo stavili na sto crvene linije

Bivša visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, pod čijim je okriljem počeo dijalog Beograda i Prištine 2012. godine, kaže da u njeno vrijeme nije bilo crvenih linija.

Eštonova je na Beogradskom bezbjednosnom forumu, rekla da se od strana nije tražilo da prelaze svoje crvene linije i da je cilj bio da predstavnike strane pokušaju bar da dovedu u istu sobu, za isti sto.

To je bila izuzetna stvar za njih, prisjetila se ona početaka razgovora, navodeći da je i fotografija nakon postizanja prvog Briselskog sporazuma sama po sebi slala jaku poruku.

Ističe da od predstavnika dvije strane ni u jednom trenutku nije traženo da prelaze crvene linije koje su imali - da od Srbije nije traženo da prizna Kosovo, niti od Kosova da sebe negira kao državu.

Govoreći o prvom Briselskom sporazumu i činjenici da je otada prošlo šest godina, a da on nije primenjen, istakla je značaj toga da dogovori budu primenjeni jer treba da olakšaju život običnih ljudi.

"To je bio prvi sporazum, nikako nije bila ideja da bude i posljednji", rekla je Ešton na panelu "Održiva rješenja za Zapadni Balkan" u okviru Beogradskog bezbjednosnog foruma.

Ljudima treba govoriti kakva će im biti budućnost, posebno mladima, govoriti im o tome da ovaj region treba da bude mjesto gde će željeti da nastave život, koji će se uklopiti u jednu širu, optimističniju sliku.

Upitana da li su predstavnici Beograda i Prištine imali tu svijest o hitnosti rješavanja pitanja, kaže da nema sumnje da su na razgovore došli sa ozbiljnošću. "Sami su rekli da su nervozni i to su i bili i počeli su da pričaju o praktičnim elementima, kako mogu da idu naprijed da se olakša život ljudima", rekla je ona.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније