Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta, objavila B.B. ]

17. 10. 2019. 19:53 >> 19:55
4

KURTI PORUČIO

"Moja vlada će ukinuti takse"

Kandidat Samoopredjeljenja za premijera Kosova Aljbin Kurti rekao je da će njegova vlada, ukoliko bude formirana, ukinuti kosovske takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i uspostaviti reciprocitet sa Srbijom i dodao da je to normalan način bilateralnog odnosa.

"Ako roba sa Kosova, sa obrascem u kome piše Republika Kosovo, ne može ući u Srbiju, onda neće ni srpska roba da uđe na Kosovo. Tarifa na robu iz Srbije samo je dodatno podigla cijenu te robe", rekao je Kurti u intervjuu za nedjeljnik "NIN".

Kurti je naveo da Kosovo mora "staviti do znanja" da diplomatska akcija Srbije koja dovodi do povlačanja priznanja Kosova ne može dovesti do početka novih pregovora, a "još manje do dogovora ili primirja".

"Srbija mora da preuzme odgovornost i za to ćemo tražiti pomoć međunarodnih partnera, EU i SAD", kazao je Kurti i dodao da je Kosovu potrebna zvanična izjava Srbije da "neće raditi protiv učlanjenja Kosova u međunarodne organizacije".

Govoreći o formi pregovora, Kurti je rekao da novi pregovori treba da podrazumijevaju tri principa, a to su da "nema dogovora bez dijaloga, da nema dijaloga sa mapama oko teritorija i da se oko mapa pobrinu eksperti za demarkaciju granice, a ne političari".

On je kazao da je predsjednik Kosova Hašim Tači radio, kako je istakao, protivustavno dok je pregovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem oko teritorija, jer za međunarodne pregovore i sporazume mandat ima vlada i premijer, koji polažu račune Skupštini, a ne predsjednik.

"Ja sam spreman i voljan da čujem zahtjeve o pravima građana, ali ne i apetite Beograda o teritorijama", istakao je Kurti.

On je ocijenio da se ideja o Zajednici srpskih opština (ZSO) "ne može ostvariti", zato što je, kako je rekao, protivustavna, kao i da svoja građanska i nacionalna prava Srbi sa Kosova mogu da ostvare kao ravnopravni građani kroz institucije Kosova.

"ZSO je mrtvo slovo na papiru. Ustavni sud Kosova je 2015. godine proglasio da je ZSO u suprotnosti sa Ustavom Kosova u 23 člana. Pritom, nijedan Srbin sa Kosova nije protestovao, nego samo Beograd", ocijenio je Kurti.

On je rekao da priznaje rezultate izbora, ali da ne može da prizna glasanje pod, kako je naveo, pritiskom i rezultate koji se postižu "donošenjem kutija sa hiljadama glasačkih listića iz Srbije". "To nije demokratija, to je manipulacija", ocijenio je Kurti.

On je istakao da Ustav Kosova predviđa da se za ministre u vladi iz redova manjina dobije odobrenje od predstavnika te manjine u Skupštini.

"Što u ovom slučaju može biti Srpska lista, ali to ne mora da bude po svaku cijenu njihov član", naveo je Kurti za "NIN".

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније