Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ Objavio: O.Z. ]

17. 10. 2019. 18:53 >> 18:55
3

SINDIKATI NAJAVILI

U cijeloj Hrvatskoj prekid nastave u ponedjeljak

U ponedjeljak će štrajkovati sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, ukoliko prosvetni sindikati ne budu dobili poziv Vlade za razgovore o njihovom zahtjevu za povećanje koeficijenta složenosti poslova, najavljeno je danas u Zagrebu.

Predstavnici školskih sindikata rekli su na konferenciji za novinare da se štrajk nastavlja sve dok ne dobiju poziv na razgovore. Po cirkularnom modelu štrajka, koji je počeo prošlog četvrtka, sjutra će nastava biti prekinuta u Primorsko-goranskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i Ličko-senjskoj županiji.

Predsjednica Sindikata učitelja Hrvatske Sanja Šprem rekla je da veliki odziv zaposlenih u školama pokazuje da štrajk ne jenjava. Tako se današnjem štrajku, koji se odvijao u Gradu Zagrebu, u osnovnim školama odazvalo više od 82 odsto zaposlenih, a u srednjim oko 87 odsto.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec ponovio je da izjava premijera Andreja Plenkovića u Saboru o namjeri povećanja osnovice u svim državnim i javnim službama za 6,12 odsto u idućoj godini ne znači ispunjavanje zahtjeva zaposlenih u obrazovnom sistemu.

On je podsjetio da školski sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 odsto, koliko zaposleni u školama zaostaju za drugim javnim službenicima kada je riječ o složenosti poslova.

"Ako Vlada smatra da je socijalni dijalog izjava predsjednika Vlade na saborskoj govornici, a da su pregovori završeni aplauzom njegovih sljedbenika, onda cijela Hrvatska ima ogroman problem", ocijenio je Mihalinec.

U hrvatskim osnovnim i srednjim školama štrajk je počeo prošlog četvrtka pošto je propao pokušaj mirenja dva školska sindikata i Vlade koja je odbila zahtjeve za povećanjem koeficijenata složenosti poslova od šest odsto.

Vlada je tada sindikatima ponudila povećanje dodataka na platu za dva posto od 1. oktobra i dva odsto od 1. juna iduće godine, utvrdivši da koeficijent složenosti poslova nije predmet pregovora.

Prvi put se održava takozvani cirkularni štrajk, što znači da su prvog dana štrajkovale sve škole u Hrvatskoj, a od petka škole u pojedinim županijama, po rasporedu sindikata.

Štrajk prosvetara uzdrmao je i vladajuću koaliciju, jer Hrvatska narodna stranka (HNS) iz koje dolazi ministarka obrazovanja Blaženka Divjak, podržava zahtjeve prosvetnih radnika.

Iz Vlade su do juče, kada je premijer najavio povećanje osnovice za sve državne I javne službenike u tri etape tokom iduće godine, izričito odbojali povećanje tvrdeći da za to nema novca.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније