Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

18. 09. 2013. 13:38 >> 13:39

DO 600 MILIONA EURA

Dačić: Možemo duplirati trgovinu sa SAD

Spoljnotrgovinska razmjena Srbije sa SAD u stalnom je usponu, sada prelazi 300 miliona eura, a do kraja godine mogla bi da bude i udvostručena, najavio je premijer Srbije Ivica Dačić u izjavi za RTS.

Premijer Srbije Ivica Dačić završio je radnu posjetu američkoj državi Luizijani, gdje je održan američko-srpski investicioni forum. Spoljnotrgovinska razmjena Srbije sa Sjedinjenim Američkim Državama u stalnom je usponu, i sada prelazi 300 miliona evra, ali bi do kraja godine mogla da bude i udvostručena, rekao je Dačić u kraćem intervjuu RTS-u.

On smatra da je posjeta Sjedinjenim Državama dobra prilika da se razmjene iskustva, kako bi Srbija počela da koristi potencijale Dunava.

"Opšte je poznato da mi potencijal Dunava ne koristimo. Ovo je možda dobra prilika da razmijenimo iskustva, iako je situacija, naravno, veoma različita u Nju Orleansu i Beogradu, kada je riječ o geostrateškoj i geografskoj poziciji", rekao je premijer i dodao da je nit koja spaja tu luku i Srbiju počasni konzul Greg Rusović, koji će ovih dana postati predsjednik Luke Nju Orleansa.

Nakon investicionog foruma, premijer Srbije je imao posebne sastanke sa predstavnicima firmi "Ševron" i "Friport". "Friport" već ulaže u Srbiji, ove godine u pitanju je oko 15 miliona eura u vezi sa istraživanjem ruda.

"Oni namjeravaju da sljedeće godine ulože između 25 i 40 miliona eura u istraživanje. Riječ je prije svega o bakru, zlatu. Rekli su mi da ukoliko bude ono što oni slute, da će to biti jedna od najvećih investicija. Slute da će naići na 'dobru žilu'. To je bitno i zbog toga što će za to biti potrebna i prerađivačka industrija i luke", rekao je Dačić.

Investitori u SAD rekli su da očekuju pouzdane, stabilne i sigurne uslove poslovanja u Srbiji, a Dačić im je poručio da će učiniti sve da se to i postigne.

 

(Izvor: RTS)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније