Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Izvor: B92, Objavio: I. P. ]

18. 10. 2019. 07:36   >>  07:35 8

BURNA NOĆ U BRISELU

Neizvjesni pregovori s Albanijom i S. Makedonijom

Lideri EU na samitu u Briselu satima traže zajednički jezik kada je riječ o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Diplomatski izvori navode da zemlje članice pokušavaju da dođu do zajedničkog teksta zaključaka kojim bi se poslala pozitivna poruka zemljama kandidatima, ali ne i dalo zeleno svjetlo za početka pristupnih pregovora.

Razgovori EU lidera o proširenju i procesu pristupanja Uniji počeli su nešto iza sedam časova uveče, a zajedničkog stava nije bilo ni nakon ponoći.

Iako veliki broj zemalja EU smatra da bi trebalo početi pristupne pregovore i sa Albanijom i sa Sjevernom Makedonijom, grupa zemalja među kojima su Holandija, Danska i Španija zalaže se za otvaranje pregovora samo sa Skopljem, navode izvori sa sastanka.

Istovremeno, Francuska, Italija i Njemačka odbacuju ideju razdvajanja početka pregovora Tirane i Skoplja.

Francuska se pored protivljenja otvaranju pregovora sa obje zemlje zalaže i za promjenu metodologije procesa pristupanja.

Izvori iz Evropskog savjeta kažu da zemlje članice na prvom mjestu Francuska, Njemačka, Holandija i Danska pokušavaju da usaglase tekst koji bi odložio pristupne pregovore Albanije i Sjeverne Makedonije za 2020. godinu, ali i pokušao da ''ohrabri'' ove dvije zemlje.

Pitanje proširenja je bila je prva tačka razgovora lidera tokom večere u Briselu, odmah nakon usvajanja sporazuma o Bregzitu.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk ovo pitanje uvrstio je na agenda samita EU nakon neuspjeha evropskih ministra da postignu konsenzus oko novih koraka u pristupnom procesu Skoplja i Tirane.

Iz finskog predsjedavanja EU kažu da su zemlje članice razmatrale sve moguće opcije, među kojima i razdvajanje početka pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije, kako bi postigle bilo kakav napredak.

Francuska je i tom prilikom ostala pri poziciji da ni jedna ni druga zemlja nijesu ispunile uslove za početak pregovora, ali i da se čitav proces pristupanja treba reformisati prije nastavka integracija zemlja koje žele da postanu nove članice Unije.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније